Водещи новиниОбщество

Таксиметровите шофьори в Търново застаряват и намаляват

Младите си търсят друга работа и захвърлят колите

 

Средната възраст на таксиметровите шофьори във Велико Търново постоянно се покачва,

това заяви за „Борба“ Светлозар Стойнов, който е председател на Сдружението на таксиметровите водачи във Велико Търново и заместник-председател на Националната федерация на таксиметровите шофьори. Според него браншът вече не е привлекателен за младите хора, които предпочитат да си намерят работа на нормиран работен ден, вместо да оставят семействата си по цели нощи.

„Всеки, който успее да си намери някоя по-сносна и заплатена работа, веднага изоставя таксито и напуска бранша. Забелязва се застаряване. Много по-малко са младите момчета, едно време повечето таксиметрови шофьори бяха млади, а сега не е така“, споделя Светлозар Стойнов.

Според него проблемите в бранша са много, за тях е говорено хиляди пъти, но никой не взема предвид исканията на водачите.

Към момента обаче според Стойнов най-несправедлив е местният данък за таксиджиите, който се плаща предварително за следващата година. Самият Светлозар Стойнов даде за пример себе си, който преди няколко години не е имал възможност да работи цяло лято, тъй като е бил в болницата.

„Много плащания са на главата на таксиметровите водачи. Много несправедлив е този данък. Бях по болници, а и колата ми беше ударена и не работеше. В този случай, за да ми се върнат някакви пари от този авансов данък, аз трябваше да си отпиша колата от лиценза и след това да го възстановя. Де факто се получава, че няма смисъл от цялата работа. Това е конкретен случай с мен, представете си колко много други такива случаи има. Сега плащаме нещо, което евентуално във времето ще го избием и ще го изработим“, твърди Стойнов.

По думите му Общината и държавата едва ли ще върнат пари на отказал се таксиметров шофьор.

Всъщност местният данък беше в размер на 500 лв., но беше намален на 300 заради ковида, а водачите всяка година водят битки, за да го запазят. Според Стойнов това е само малка част от разходите на таксиджиите, които плащат наеми, ремонти, лицензи и куп други консумативи.

„Едно младо момче, което започва от нулата, докато научи улици и влезе в час, направо ще фалира и ще захвърли колата“, категоричен е Светлозар Стойнов.

Светлозар Стойнов е категоричен, че данъкът за такситата е несправедлив.

Това е и причината в Новогодишната нощ например таксиметровите шофьори да возят клиентите на двойна тарифа.

Такава е традицията, която не е регламентирана по закон, но според Стойнов клиентите не бива да се сърдят за това.

„Аз се чудя защо това не се регламентира. На практика шофьорите полагат извънреден труд на официален празник, който би трябвало да се заплаща двойно. Много пъти сме предлагали, има варианти апаратът да бъде програмиран да отчита двойно за празника. Иска се малко воля и не е нормално, когато един човек на трудов договор полага извънреден труд, да не получава съответното възнаграждение. При нас единственият начин да получим възнаграждението си е да возим на двойна тарифа на празника. Клиентите не трябва да се сърдят за това“, обясни Светлозар Стойнов.

Михаил МИХАЛЕВ

3 thoughts on “Таксиметровите шофьори в Търново застаряват и намаляват

 • Дизелът и бензинът бяха 3.40лв, вдигнаха цените на такситата. Сега горивата паднаха с почти 1лев – някакво намаление дали има или май няма? Прекаляват с цените и искат да стоят на едно място и да чакат с часове.

  Отговор
  • Никой обаче не се замисля колко пъти се увеличи минималната работна заплата…?!?

   Отговор
 • Ей, все сте неоправдани! Като пазарувате от супермаркета на официален празник и персонала му се заплаща двоен надник, хляба на двойна цена ли го купувате? Не мрънкайте за данъците, защото се осигурявате на 4 часа, а де факто работите двойно и тройно! Тоест вие ощетявате, не те вас. Като ств недоволни недоволни слезте от колите. Или какво беше “сутрин като стана искам да видя шефа в огледалото”… докато някой не влезе в колата и каже “карай към Картала”

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *