Водещи новиниОбщество

Скандал в ТЕЛК Павликени: Заваляха оставки заради 7000 лв. финансови санкции от НОИ

Спешно се търсят заместници, тъй като липсата на медици ще се отрази на десетки, чакащи за инвалидна пенсия

 

ТЕЛК ПАВЛИКЕНИ Е ПРЕД САМОЗАКРИВАНЕ, АКО СПЕШНО НЕ СЕ НАМЕРЯТ МЕДИЦИ, КОИТО ДА ПОПЪЛНЯТ СЪСТАВА НА ЗВЕНОТО.

До тревожната ситуация се стигна, след като председателката на комисията д-р Албена Ламбева и д-р Николай Николаев, член на структурата, подадоха оставки, които влизат в сила от 1 септември т.г. Едновременното напускане на двамата е във връзка със съставени актове за административни нарушения и издадени наказателни постановления от страна на ТП на НОИ – Велико Търново. Мерките на осигурителното ведомство са наложени след обжалвания от страна на пациенти, които не са съгласни с определените от двамата лекари проценти на инвалидност.

Медиците информират за решението си с уведомление,

изпратено до кметовете на четирите общини, които обслужва ТЕЛК-ът – Павликени, Свищов, Сухиндол и Полски Тръмбеш, както и до управителя на МБАЛ в Павликени д-р Ренета Кръстева.

В своето писмо д-р Ламбева и д-р Николаев уточняват, че от началото на годината досега са имали финансови санкции в размер на 7000 лв., а само наказателните постановления от ноември м.г. до момента са на обща стойност 6139 лв.

„Сумата отговаря на месечните ни заплати, а в някои случаи дори ги надвишава и сме в невъзможност да поддържаме финансово нашите семейства, което много ни тежи в морален аспект и създава условия за конфликтни ситуации с близките“, обясняват медиците.

Те апелират институциите да направят всичко възможно да открият здравни специалисти,

които да продължат дейността на ТЕЛК Павликени, за да не страдат пациентите. Ако след 1 септември все още няма нови медици в структурата, чакащите болни допълнително ще изпаднат в безвремие при финализирането на и без това тромавата процедурата по освидетелстване за инвалидност.

ТЕЛК в Павликени работи в този състав от септември 2015 г., а за първите 7 години лекарите имали наложени санкции между 500 и 800 лв. за година.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *