Икономика

НАП започна да изпраща електронни писма до длъжниците към държавата

Националната агенция за приходите стартира кампания за уведомяване на клиенти със задължения към НАП – физически и юридически лица, включени в списък на длъжниците с неуредени публични задължения, като ги приканва да се свържат с публичните изпълнители на агенцията. Електронните персонализирани съобщения ще бъдат изпращани поетапно. Те не съдържат активни линкове/връзки и не приканват адресатите да ги следват, или да предоставят информация. Напомняме, че НАП никога не изпраща съобщения, в които е необходимо клиентите да разкриват банкова информация или лични данни.

Преди да извърши плащане, е препоръчително всеки длъжник да провери актуалния размер на задължението с начислените лихви с персоналния си идентификационен код (ПИК) или с квалифициран електронен подпис (КЕП) в портала за електронни услуги на НАП.

След прилагането на този способ през минали периоди от приходната агенция отчитат общо подобрение на събираемостта.

Успоредно с това териториалните директори на НАП провеждат индивидуални срещи с най-големите длъжници, като в израз на партньорския подход на агенцията се обсъждат възможностите за плащане в кратки срокове, включително чрез издаване на разрешения за неотложни плащания, така че да не пострада техният бизнес и в същото време в хазната да бъдат внесени задълженията им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *