ЗлатарицаОбщество

„Нещо вкусно с морков“ – Празник на зеленчуците и на градинарската чорба организират в Златарица

Уникалният празник, посветен на зеленчуците, който се организира единствено в България, ще има своето 18-о издание в Златарица. С него градът почита своите градинари гурбетчии, с помощта на които са построени местните църква и училище. В миналото всяка година 600 – 700 души са тръгвали на гурбет, но са се връщали и помагали за общите дела.

Цар Зеленчук тази година ще е морковът, а организаторите от Общината отправят предизвикателство към всички бъдещи участници за приготвяне по избор на градинарска или зеленчукова чорба. Вече се приемат заявки за участие в Общинската администрация, крайният срок е 25 август.

Самият празник ще е на 2 септември, като готвачите трябва да се явят в 8 часа сутринта в местността Черничките в Златарица и да са облечени в народни носии.

Тази година са предвидени и награди. Една от тях е за най-добре аранжиран интериор около казана на отбора. Специалната награда на кмета ще бъде връчена на участника, предварително приготвил или измайсторил на място най-атрактивното ястие „Чудо невидяно с морков“.

Дошлите на празника също трябва да са облечени с народни носии.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *