Горна ОряховицаКултура

На калиграфски умения ще учат в първата Семейна събота в Етнографски музей – Долна Оряховица

От 12 август започват новите издания на „Семейни съботи в музея”, които за четвърта поредна година ще бъдат в Етнографски музей Долна Оряховица. Фамилните занимания ще се проведат в четири поредни съботи до 2 септември.

Първата събота ще бъде продължение на миналогодишните издания, свързани с историята на хартията и нейните приложения. На 12 август всеки посетител ще има възможност да направи със собствените си ръце свой личен дневник.

С помощта на първия гост-демонстратор – майстор Йордан Карастоянов от с. Поликраище, любознателните участници ще се запознаят с автентичен начин за изработване и подвързване на хартиен тефтер.

Родолюбивият приятел на музея от години се занимава с преписи и рисунки на някои от най-известните творби на старобългарски език. От неговите ръце са направени и подвързани „История славянобългарская”, „За буквите” от Черноризец Храбър, „Пространно житие на Константин – Кирил Философ”, „Горски пътник” на Георги Раковски и др. За всички посетители Йордан Карастоянов е подготвил специални занимания по калиграфия, или изкуството за красиво изписване на букви.

Работното време на Етнографски музей в Долна Оряховица за всички желаещи да участват в „Семейните съботи” е от 10 до 16 часа. Билетът за едно семейство остава непроменен – 4 лева, независимо от броя на членовете и тяхната възраст. Входната такса ще дава възможност на посетителите да участват в работните ателиета и игрите, да разгледат постоянната експозиция на музея и да се запознаят с историята на град Долна Оряховица и етнографското богатство на региона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *