Водещи новиниКултура

70-тонният меч на монумента „Асеневци“ се държи от 30 000 месингови болта

Цар Калоян е обърнат към Одрин, където през 1205 г. разбива рицарите кръстоносци

 

Паметникът на братята царе Асеневци е открит официално на 16 ноември 1985 г., като строителството му е част от националните чествания на 800-годишнината от въстанието на Асен и Петър. Той е издигнат в местността Боруна, като първоначално идеята била да се намира в района на Старото военно училище. По настояване на автора му – скулпторът Крум Дамянов, обаче то е променено. Композицията на „Конниците“ е разработена от цял авторски колектив в състав: Крум Дамянов, Иван Славов, Владимир Игнатов, Георги Гечев и Коста Цеков. Самото монтиране на фигурите на четиримата конници се извършва за два месеца, рекордно кратък срок, без прецедент в световната практика. Фигурите са изработени от месинг и тежат между 9,5 и 11 т. Общото им тегло е 52 тона. Те представят братята Петър, Асен, Калоян и Иван Асен II. Поставени са върху постаменти от гранит, високи по 7 м и тежащи по 11 – 12 тона. А в средата е поставен огромен 15-метров меч, обърнат с острието нагоре, към небето. Общото тегло на меча е 70 т. За сглобяването на отделните му части са използвани над 30 000. месингови болта. Под дръжката на меча е поставена изработената от гранит композиция „оранта“ – небесната майка, която създава и пази живота и държи в ръцете си дете.

Строителството на паметника започва на 4 февруари и продължава до 13 ноември 1985 г. Първата фигура – на цар Асен, е монтирана през август. Най-големи проблеми създава фигурата на Иван Асен II. Транспортирането й от София до Търново се оказва истинско предизвикателство. На ширина царят е колкото цялото пътно платно. По време на превоза му камионът с фигурата е ескортиран от милиционерски патрули, а движението на всички други превозни средства е отбивано встрани. Допълнителни трудности при монтирането на царя създава и копието с набучения на него византийски договор, което е отделно от царската фигура и трябва да се балансира изключително прецизно при поставянето му.

Цар Калоян също причинява немалко главоболия на строителите. Десетки пъти на ден той е въртян с кран, а за да бъде ориентирана посоката точно към Одрин, където през 1205 г. води битка с рицарите кръстоносци, посоката е сверявана с компас.

По отношение на големия меч в средата на композицията първо авторското решение било той да е забит в земята като символ на възхода и силата на българската държава и нация и устрема й към светлото бъдеще.

Когато занасят проекта на Тодор Живков да го одобри, той в типичния си стил възкликва: „Че то това прилича на един огромен кръст, бе! Вижте там какво ще правите и струвате, но този кръст да изчезне!“. За да не гневят Тато, е взето решение мечът да е обърнат с острието нагоре. Пенчо Кубадински пък настоявал да се вижда ясно, че конете на паметника са мъжки.

Малко след монтирането на меча Търново е разлюляно от земетресение от 4 бала по Рихтер. Но основите на монумента не поддават. Това изпитание обаче изпитва доста нервите на строителите. Изграждането на паметника върви трудно и инфарктно. Краткият срок е най-голямата трудност и ръководителите на строежа до последно не са сигурни дали ще успеят да го спазят. Е, в крайна сметка успяват. Строителството завършва по график, макар само 3 дни преди датата на откриването.

През 2012 г. пред студенти от ВТУ Крум Дамянов споделя неизвестни факти от „кухнята“. Разказва, че дни наред е прекарал легнал по гръб под фигурите на конете, за да изпипа до съвършенство детайлите. За да извае лицата на четиримата царе, той дълго и внимателно проучвал български и византийски стенописи. „Исках Петър и Асен да бъдат разположени непосредствено срещу извивката на Янтра. От това, което научих, разбрах, че Калоян се е колебаел между източното православие и западния католицизъм. В крайна сметка е избрал и затова на паметнитка неговият кон завива рязко на изток. Освен това конят на Калоян е и частично отрязан и деформиран анатомически“, споделя проф. Дамянов. Колегата му инж. Пеньо Александров пък разказва следната комична случка: „След като монтирахме цар Асен, за да пробваме товароподемността на крана, вечерта вдигнахме коня от постамента му и след това пак го свалихме. На сутринта цяло Търново говореше, че фигурата на царя била изчезнала. Според някои била паднала в Янтра, а според други – била открадната. Цялата стойност на Паметника на Асеневци е 6,4 млн. лв., които са дарения от българския народ.

За откриването на монумента във Велико Търново идва целият партиен и държавен елит воглаве с Тодор Живков. Слово пред паметника държи историкът проф. Илчо Димитров.

Иван ПЪРВАНОВ

6 thoughts on “70-тонният меч на монумента „Асеневци“ се държи от 30 000 месингови болта

 • “Вижте там какво ще правите и струвате, но този кръст да изчезне!“-
  Това казва всичко за Т. Живков

  Отговор
  • Много плиткоумно изказване. Цяла България е построена по това време, колкото и да не ви се иска. А да се хващате за глупости най ви бива!

   Отговор
   • Ами като е построена цяла България защо го махнате вие, комунистите.

 • За да сме коректни, а и за информация на гостите ни, нека уточним:
  Мечът на Паметника не е висок 15 метра, а цели 33 метра! 15 метра е височината само на скулптурните фигури, заедно с постаментите им. А болтовете / нитовете, с които са закрепени месинговите листи, от които е направен меча, са не 30 хил., а 72 хил.броя

  Отговор
 • Добре, че са го построили, че то сега и един пилон изработен в чужбина трудно поставяме. Сега Северна България е обезлюдена, една магистрала няма и нищо като хората не се строи.

  Отговор
 • Другарки Иванова,скъпи подлоги това са фактите,кое е построено в комунизма,кое в царска България се знае,нека се знае и какъе е бил другаря Живков.За носталгиците…все още има дестинации

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *