Водещи новиниОбщество

Забравена пряка пътека от „Крайбрежна” до Боруна отново е достъпна

Пряка, изоставена с десетилетия пътека, която свързва ул. „Крайбрежна” с Боруна, отново е достъпна за търновци

На практика тя бе преоткрита по време на фестивала „48 Варуша юг”,

а урбанистичната разходка „неБрежно за Крайбрежна”, която тръгна от плажа, бе едно от първите от многото събития. Тя предложи на участниците красиви гледки и изминаване на градски маршрут по пътека, непозната за повечето жители на старата столица. А всъщност по нея разстоянието между двете точки е само десетина минути пеш. Благодарение на предварителната подготовка и разчистване от дървета и храсти, включително с помощта на Община Велико Търново, почти непроходимото място се превърна в приятна за вървене почти горска пътечка, която изненадващо отвежда за кратко време до галерията. Или по-скоро на 300 метра от нея, като излиза в края на Алеята на творците. Маршрутът, открит и начертан от организаторите, е следният. От плажа се минава покрай бента, оттам се продължава по част от ул. „Крайбрежна” и после се поема към пътеката, за което организаторите бяха поставили указателни табели.

Следва пешеходната зона на железния жп мост, а като се премине и той, ХГ „Борис Денев” вече е близо.

До нея отвежда разчистена тротоарна алея с много стъпала, продължение на пътеката, по която вероятно са се разхождали хора, но преди десетилетия. Събитието си имаше и своите цели. Преди тръгване водещите раздадоха карти на квартала на участниците, сред които имаше и студенти по архитектура, и на тях те трябваше да отбележат местата, покрай които минават, и да опишат какво се случва там. По-точно – да споделят своите впечатления за физическата среда, ежедневието на живущите, урбанистично-архитектурните особености, ползването и усвояването на околното пространство. Така приятната разходка бе съчетана с полезна дискусия с много гледни точки.

Водещи на уъркшопа бяха Емилия Попова и приятелите й архитекти от Велико Търново Радомир Данков, Силвия Нешкова и Дарина Стаматова, като и четиримата заедно изработили маршрута.

Емилия е урбанист по професия, с магистратура „Градски дизайн” от университета „Хафенсити” в Хамбург.

Работила е по различни инженерно-архитектурни проекти, след което решава „да завие” отново към науката и сега работи в отдела за международни изследователски проекти в същия университет. Емилия е от Велико Търново и до 18-годишна е живяла в града. А за фестивала никак не било трудно да я спечелят. „По-скоро аз бях активната страна. Изключително много се възхищавам на работата на тези невероятни млади хора, пълни със заряд, енергия и желание да променят средата във Велико Търново. Те са ми лични приятели, познаваме се по различни линии и тяхната мисъл е изцяло насочена как ние като хора, като граждани сме отговорни за нашата среда и можем да създадем едно по-хубаво пространство за живеене. И в моята работа и образование това е водещото и не беше никак трудно да се съберем и да намерим общ език. Тъй като живея в град на вода – в Хамбург има повече мостове и от Венеция, тази тема изключително много ме вълнува в последните години. Като се върна в Търново, все се питам какво правим с Янтра. Винаги я гледаме отгоре, а тя предлага места, на които можем да се свържем с реката. Запознах се с плажа още миналата година, открих това пространство и заедно с приятелите архитекти правим събитието”, сподели за „Борба” Емилия Попова.

А ул. „Крайбрежна” наистина е изключително разнообразна по протежението си.

Когато да си близо до реката, е започнало да носи само минуси за жителите, постепенно тя била запусната, а после почти заличена. Има проекти за нейното съживяване, но по една или друга причина те остават неосъществени.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

4 thoughts on “Забравена пряка пътека от „Крайбрежна” до Боруна отново е достъпна

 • Ако има ентусиасти приели присърце идеята, наесен там
  могат да посадят декоративни дръвчета и семена от цветя
  край пътеката.

  Отговор
 • Подобна пътека има и между хотел Янтра и Трапезица но по незнайни причини подстъпа към нея е зазидан заради магазин за сувенири до главния вход. Навремето там е имало красива площадка за наблюдение и чешма но някой е разрешил с лека ръка това да се съсипе

  Отговор
 • За тази пътека между хотел Янтра и Трапезица утешението е, че пак можеш да излезеш на главната улица. Само че трябва да продължиш по стъпалата наляво и ще излезеш на паметника на Никола Пиколо. Всъщност тази пътека я хващат тези, които минат „под града“ през жп тунела. Но той си дългичък и е тягостно като знаеш че може да дойде влака и да бягаш до укритията в нишите…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *