Водещи новиниОбщество

Къщичката за пчели във Въглевци – хит и в чужбина, хора от цял свят идват да се лекуват с пчелен въздух

Къщичката за пчели на брата и сестрата Иванка и Йордан Братанови в с. Въглевци придобива все по-голяма международна известност

В нея освен уникалния стъклен кошер се прилага терапията с дишане на пчелен въздух, т. нар. апитерапия, която лекува основно белодробни заболявания.

Освен това и астматични пристъпи, постковид синдроми, сърдечносъдови заболявания, както и някои леки форми на психични разстройства, повлияващи се от вибрациите на пчелите. „Желателно е дишането на пчелен въздух да е с продължителност 4 – 5 последователни дни преди обяд, когато организмът си е починал след съня. Половин час с апарат и след обяд, когато пчелите са най-активни, т. е. около 10 процедури, за да има ефект. Минаха две петгодишни близначета от Варна през юни с хронично обострен бронхит. Дойдоха за пет дни, после през юли още веднъж. Още след първото дишане се почувстваха добре, но за всеки случай майка им ги доведе повторно“, обяснява Иванка Братанова.

БИОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА МЕД И ПЧЕЛНИ ПРОДУКТИ БРАТАНОВИ СА ПИОНЕРИ В БЪЛГАРИЯ С КЪЩИЧКАТА СИ ЗА ПЧЕЛИ, ПРИМЕРЪТ ИМ Е ПОСЛЕДВАН И ВЕЧЕ ИМА ОЩЕ НЯКОЛКО В СТРАНАТА.

От апитерапията могат да се възползват и здрави хора за подсилване на имунитета, действа и тонизиращо на организма. В къщичката има кушетка, на която можеш да полегнеш и да дишаш въздуха в стаята, произведен от пчелите в кошери, монтирани на стената. Лечебен ефект обаче се постига с професионални апарати за дишане. През миналата есен Братанови имаха един, а от юни функционира и втори. Поръчали го от единствената фирма в Германия, която ги произвежда, и им е струвало 400 лева. Апаратът дозира въздуха, излизащ от кошера, за да може човек да поеме толкова, колкото му се полага като кислород и полезни вещества. А и не пречи на пчелите.

Все още Иванка и Йордан Братанови предлагат апитерапията безплатно, защото „как да вземеш от болни хора…“.

„Засега само помагане, не печелим“, казва Иванка. Къщичката, в която може да се диша кошерен въздух, се ползва сезонно и функционира от март до октомври. При мека зима, щом пчелите работят, включително и през ноември. Инициативните и предприемчиви пчелари планират да направят още една къщичка на пчелина си в селото, но това все още е само проект.

Последните, които са се възползвали от терапията, са младо семейство швейцарка и португалец, които се заселили в тревненски села.

„Научили за нас от местните и доведоха още гости – две португалки, тръгнали да опознават България. Понеже по време на ковида се пазили от болестта с прополис и им е станало много интересно, като научили за нашата къщичка. Още повече че в Португалия въобще не са чували за такива къщички за дишане. Дойдоха и направиха филмче с идеята да обяснят в родината си какво представлява и да се направят такива и там, за да прилагат начина за лечение“, разказва Иванка Братанова.

Това лято през къщичката за пчели във Въглевци не само опознавателно, но и да правят процедури, минали испанци, англичани и канадци.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката и личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *