Горна ОряховицаОбщество

Община Горна Оряховица започна подготовка на проект по втората процедура за подмяна на отоплителни уреди на твърдо гориво

Община Горна Оряховица започна разработването на проектно предложение по втората процедура за подмяна на старите отоплителни уреди на твърдо гориво

Районът е един от общо 21 в страната, които са с нарушено качество на атмосферния въздух. За подобряването му чрез реализиране на проекта е отпуснат финансов ресурс в размер на малко над 19 млн. лв.

Целта е да се подменят отоплителните устройства на домакинствата, които използват твърдо гориво (дърва и въглища), като се заменят с алтернативни високоефективни съвременни уреди. Освен от общинския център във втората процедура могат да кандидатстват домакинства от всички населени места в района. Задължително условие е гражданите да са собственици или съсобственици на жилищните имоти, за които кандидатстват в регулационните граници на населените места и да нямат задължения към Общината (неплатени данъци, такси и др.).

Новите екологични и енергоспестяващи уреди ще бъдат безплатни за домакинствата, а старите печки на твърдо гориво ще се предадат за рециклиране в рамките на проекта.

Община Горна Оряховица ще предостави безвъзмездно на одобрените за включване в проекта доставка и монтаж на избраното отоплително тяло, демонтаж на заменения отоплителен уред на дърва и въглища, изнасяне от жилището и предаване на стария отоплителен уред за рециклиране, както и гаранционно обслужване на новото отоплително устройство при условие на спазване на изискванията за правилна експлоатация от страна на крайния получател.

До 30 август се провежда анкетно проучване по проекта.

Анкетата може да се попълни на хартиен носител в Туристическия център, който се намира в двора на Общината и в сградите на кметствата. Допитването не отнема повече от 10 минути. Проучването е важно, за да може проектното предложение да е съобразено с желанията на гражданите, уточняват от фирма „Екологистик А“ЕООД – София, ангажирана с проучване на нагласите на населението, информират от Община Горна Оряховица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *