Горещи новиниЗдраве

Все по-често деца поглъщат капсули за пране

ВСЕ ПО-ЧЕСТО РОДИТЕЛИ ТЪРСЯТ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ ЗА ДЕЦАТА СИ, КОИТО СА ПОГЪЛНАЛИ КАПСУЛИ ЗА ПРАНЕ. За тревожната тенденция алармира началникът на отделението по педиатрия в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Елена Зарева. По думите й обичайно към тези препарати посягат малки пациенти от 2 до 5 години.

„С ярките си цветове и атрактивен външен вид капсулите за пране са изкушение за малчуганите, но могат да създадат сериозни проблеми. Нека родителите да са много отговорни и да не оставят децата без надзор“, заяви д-р Зарева.

Уточни, че при всеки такъв случай се прави консултация с токсиколога д-р Виолета Пашова.

„Не се предприемат промивки на стомаха, тъй като перилният препарат се разпенва и засяга по-големи повърхности. В повечето случаи своевременната медицинска намеса предотвратява сериозни усложнения“, коментира специалистката. Допълни, че  при по-тежко пострадалите деца се наблюдава повръщане.

От началото на август в отделението е отчетен ръст и на стомашно-чревните инфекции, което е характерно за този сезон. Обикновено оплакванията са след завръщане от почивка на море. Педиатрите напомнят, че трябва да се спазва добра лична хигиена и да се внимава каква храна се консумира в заведенията.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *