Горещи новиниИкономика

Близо 14 млн. лева просрочени задължения от получатели на обществен ресурс от началото на годината е събрала НАП-Велико Търново

НАП-Велико Търново събра близо 14 млн. лева просрочени задължения от получатели на обществен ресурс от началото на годината, съобщиха от пресцентъра на приходната агенция. Близо 14 млн. лева са събрали публичните изпълнители от териториалната дирекция от началото на годината до края на юли чрез автоматизираната система за уведомяване преди плащане от държавата към частни субекти. Това е с 2,5 млн. лева повече в сравнение с 2022 г., посочват от институцията. Почти 7,7 млн. лева от дълговете са внесени след наложен запор, а малко над 6,3 млн. лева са платени доброволно.

С цел повишаване на събираемостта на публичните задължения на лица-изпълнители по договори, възложени от разпоредители с бюджетни средства и по проекти по оперативни програми от Европейски фондове, Националната агенция за приходите получава информация за предстоящи плащания чрез автоматизирана информационна система “РМС – Плащания”.

Системата изисква преди всяко плащане от държавен или общински орган към изпълнител на обществена поръчка или друг получател на обществени ресурси, да се провери дали получателят на плащането има неплатени данъци, осигуровки или други публични задължения. Ако бъдат установени такива, публичните изпълнители на НАП могат да насочат изпълнение към цялата или част от сумата по плащането на държавните или общинските средства, за погасяване дълговете на задължените лица към бюджета.

При уведомяване на приходната администрация и в случаи на непогасени публични задължения, НАП налага своевременно обезпечителни мерки с приоритет върху вземанията по съответните сключени договори.

БТА

Напредва строителството на буферен паркинг за 1 млн. лв.

 

One thought on “Близо 14 млн. лева просрочени задължения от получатели на обществен ресурс от началото на годината е събрала НАП-Велико Търново

  • Поредни напъни да се отчете “нещо” в местното ТДД от новата власт на фалшивата “промяна”!
    Ама директорската хахавела скоро ще лъсне с некадърност и лудост …

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *