Горещи новиниСпорт

Иван Сираков обра златото на шампионата в Сараево, Кристина Иванова с четири медала

Българският национален отбор по ориентиране се завърна от Шампионата на Югоизточна Европа, който се проведе от 23 до 27 август в Сараево (Босна и Херцеговина). Най-добре представилите се национали са Иван Сираков и Кристина Иванова, които единствени се прибраха с медал от всеки от 4-те старта. В шампионата взеха участие ориентировачи от 9 държави, а България беше представена от 28 състезатели.

Иван Сираков, който е преподавател във Великотърновския университет, се справи с конкуренцията на Балканите и в четирите старта, спечелвайки трите индивидуални – спринта, дългата и средната дистанции и заедно със съотборниците си Валентин Шишков и Теодор Йорданов – щафетата. В последния старт – средната дистанция, преднината на Сираков беше най-крехка, но достатъчна – изпревари сребърния медалист от Румъния с 12 секунди. За сравнение в спринтовата дистанция победата му над втория състезатели (от Турция) беше с 16 секунди.

„Радвам се, че успях да спечеля и четирите старта в Сараево. Досега не го бях правил. Всъщност най-вече съм щастлив, че имах възможността да участвам в състезанията, тъй като последните три шампионата пропуснах заради контузии“, разказа Иван Сираков. Кристина Иванова, треньор в СК „Браун тим“ (Велико Търново), също се окичи с 4 отличия, спечелвайки два златни и два бронзови медала. Докторантката във ВТУ беше повече от убедителна в спринтовата дистанция, изпреварвайки втората състезателка от Румъния с 1:33 минути и взе златния медал. Второто злато заслужи в щафетата, където заедно с Андрея и Евангелина Дяксови бяха безпогрешни. В дългата и средната дистанции Кристина се пребори за бронзовите медали.

Валентин Шишков, треньор в СКО „Трапезица 1954“ /В.Търново/, изпълни ключова роля за победата в щафетата при мъжете и стъпи на върха на почетната стълбочка с Иван Сираков и Теодор Йорданов. В представителния отбор на страната имаше още 4 състезатели от клуба – Марта Русева и Йоана Атанасова при 16-годишните, както и Антон Христов и Велислав Долчинков при 18-годишните, които записаха по едно пето място, в средната и дългата дистанции съответно. Антон записа и 4-та позиция в щафетата.

В отборното класиране България остана на второ място, както и през миналата година, изпреварена от състезателите на Румъния. Третото място остана за южната ни съседка Турция.

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *