Водещи новиниИкономика

Изкупната цена на слънчогледа във Великотърновска област се срива

Местните производители посочват като основна причина нерегламентирания внос от Украйна

 

Изкупната цена на слънчогледа пада драстично.

Изкупната цена на слънчогледа пада драстично. В момента изкупната цена на царевицата върви по 36 стотинки за килограм.Това коментират разтревожени зърнопроизводители от Великотърновска област. Основна причина за негативната тенденция е нерегламентираният внос на слънчоглед от Украйна, който преработвателите изкупуват на атрактивни цени и който влияе сериозно на продукцията на зърнопроизводителите у нас. През миналия август земеделски производители от региона успяха да сключат сделки за слънчоглед за 1200 лева за тон, докато сега цената се движи между 700 и 750 лева за тон.

„Освен това тазгодишната реколта се очертава като по-слаба заради сушата. На много места нямаше дъжд, особено като трябваше да пълнят зърно и слънчогледът, и царевицата и затова и добивите са по-ниски“, коментира Николай Николов, председател на ЧЗК „Плодородие-95“ във великотърновското село Никюп.

Той допълва, че засетите площи със слънчоглед на кооперацията в селото са 2100 декара, а с царевица – 2400. В момента стопаните жънат слънчогледа, а тази седмица започва и прибирането на царевицата. Очакваният добив от слънчоглед е 300 килограма от декар. Заради сушата добивите от слънчоглед в района са и с по-ниска масленост.

„Първия сорт, който ожънахме, е с много по-ниска масленост от очакваната и така е навсякъде в България. От царевицата също се очакват ниски добиви. Тази година разходите по отглеждането й са много високи заради повишените цени на торовете, семената, хербицидите и горивата. Само торовете излязоха по 1800 лева за тон“, казва още Николов.

Изкупната цена на слънчогледа пада драстично. В момента изкупната цена на царевицата върви по 36 стотинки за килограм.По думите му изкупната цена е плаваща и е доста ниска, като във Великотърновска област в момента е 700 – 750 лева. 1250 лева за тон беше стигнал слънчогледът миналата година“, коментират фермерите.

В момента изкупната цена на царевицата върви по 36 стотинки за килограм.

„При тези разходи не трябва да пада под 500 лева за тон, за да не сме на загуба“, споделят земеделците.

Друго сериозно разходно перо за кооперацията в Никюп е изплащането на рента на член-кооператорите, която през миналата година е била 70 лева на декар. Собствениците на земя обаче очакват повишение тази година и тя да стигне поне 80 лева от декар. Част от член-кооператорите получават рентата си в натура – в олио, а ако имат животни, вземат царевица, пшеница, ечемик.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *