Здраве

В 3 от 10-те общини в региона работят под 10 дентални лекари

НЕРАВНОМЕРНО Е РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА В ОБЛАСТТА

Те са съсредоточени предимно в общините Велико Търново, Горна Оряховица и Свищов, става ясно от годишния анализ за здравно-демографското състояние на населението в региона, изготвен от РЗИ.

И ако в по-големите общински центрове пациентите имат голям избор между стоматолози, то в по-малките общини има сериозен недостиг на кадри. Плачевна е ситуацията в община Сухиндол, където практикуват едва двама зъболекари. Четирима пък са денталните медици в община Златарица, а в община Елена са 9. По 12 са стоматолозите в общините Лясковец и Стражица, а 13 в – Полски Тръмбеш.

Общият брой на стоматолозите в областта е 228.

Те са провеждали дейност през 2022 г. в 160 индивидуални и 15 групови практики и в 2 дентални центъра.

Лекарите, грижещи се за оралното здраве, под 45 г. са 75, което представлява близо 33% от общия брой дентални специалисти в областта. Тези под 35 г. са 34. Представителите на професията във възрастовите групи 55 – 64 и над 65 г. съставляват общо над 50% от всички в сектора. Въпреки това от РЗИ констатират, че разпределението в по-ниските възрастови групи остава благоприятно като тенденция. Съотношението мъже – жени е в полза на дамите – около 60 на 100 от кадрите в бранша.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *