Горещи новиниЗдраве

Търновските доктори, обвинени в измама за 5,2 млн. лв. – жертва на манипулация?

Множество въпросителни около вината на упражняващите най-хуманната професия дискутират в бранша

 

НОВИНАТА ЗА ОБВИНЕНИТЕ В ИНОВАТИВНА ИЗМАМНА СХЕМА ЗА 5,2 МЛН. ЛВ. В ПЛОВДИВ ТЪРНОВСКИ ЛЕКАРИ ШОКИРА МЕДИЦИНСКОТО СЪСЛОВИЕ В РЕГИОНА. Част от здравните специалисти в областта изразяват съмнение, че двамата им колеги са погазили Хипократовата клетва и предполагат, че самите доктори са също жертва на измамата. Други пък допускат, че е възможно станалите клиенти на прокуратурата реално да са действали в престъплението, защото обвиняемите са неразделни приятели.

Самоличността на здравните специалисти стана известна след разпространени снимки на информационните табели във фиктивния медицински център в Пловдив. Единият е мъж, а другият – жена. По специалност са невролози, като работили предимно в Горна Оряховица.

Мъжът има над 40 години трудов стаж и дори бе отличен от Районната лекарска колегия във Велико Търново в традиционната кампания „Лекар на годината“. Той е практикувал също в Павликени, Велико Търново, Полски Тръмбеш и Севлиево.

Жената има и втора специалност – епидемиология. Именно покрай нея стана популярна по време на пандемията от коронавирус. Тогава тя призова за масова имунизация като единствена ефективна мярка за предпазване от инфекцията. Макар да е сочена като участник в схемата, има интересна подробност, която дава повод за съмнение, че и самата лекарка може да е жертва на измамата. През пролетта т.г. тя се разболяла от тежко мозъчно-съдово заболяване и към днешната дата още се възстановява от болестта. Предстои да бъде изписана от болница, тъй като се наложило да бъде хоспитализирана.

Обвинението за медиците от Велико Търново и още трима лекари от Пловдив е, че са издавали фалшиви протоколи за отпускане на помощни средства за инвалиди. Съучастници в схемата набавяли лични данни на хора с увреждания и пенсионери. Пациентите изобщо не подозирали за вписването им в медицинските документи, като някои от уж преглежданите дори били починали към датата на „консултиране“.

Схемата стартира през юли 2022 г., когато са приети промени в Наредбата за медицинската експертиза и правилника за прилагането й. С утвърдените корекции лицата, нуждаещи се от помощните средства, се задължават да минават лекарски прегледи, които реално да установят необходимостта от такъв тип подкрепа от държавата.

Търновските лекари ще отговарят пред Темида за документна измама.

Галина ГЕОРГИЕВА

4 thoughts on “Търновските доктори, обвинени в измама за 5,2 млн. лв. – жертва на манипулация?

 • Най – вероятно далаверажиите от Пловдив са използвали електронния подпис на двамата лекари от В. Търново.

  Отговор
  • А те горките невинни. Раздават си електронните подписи на тоя и оня и после „не съм виновен“. Да дадеш подписа си на секретарката за да върши работата как да е. Ама един доктор да дава подписа си на друг и то в друг град… и после да се оправдава, че не знаел и го използвали. Случайно като са го използвали без той да знае, забелязал ли е да получава някакви пари или не е обръщал внимание с какво се пълнят джобовете му.

   Отговор
   • Като не знаеш как се използват и как се съхраняват електронните подписи на лекарите в болниците и поликлиниките не пиши глупости.

 • Поредните измамници-печалбари, които петнят името на честните лекари. Позор за такива мошеници!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *