Горещи новиниОбразование

Откриха 12-ата поред учебна година в Спортното училище

Новата учебна година откриха в Спортното училище „Георги Живков“ в старата столица. Първият учебен звънец удари за 12-ти път, след като школото беше създадено през 2012 г. като наследник на някогашното спортно учебно заведение в града.

На тържествената церемония присъстваха кметът Даниел Панов, заместник областният управител Валентин Михайлов, главният експерт в Министерство на младежта и спорта Зоя Стефанова, президентът на хандбален клуб „Етър 64“ Атанас Атанасов, както и председателят на Управителния съвет на футболния „Етър“ Деян Куздов.

С поздрав към всички се обърна директорът на учебното заведение Снежина Михова.

„През 2012 г. започнахме с 98 ученици, днес вие сте 300. Сравнение с общообразователните училища цифрата не е колосална, но за спортно училище сме в златната среда. Важни са медалите от държавни и международни първенства и турнири, от олимпиади и състезания. Важно е, че сред нашите ученици има талантливи певци и художници и танцьори, гордеем се с вас“, сподели директорът на училището Снежина Михова.

Тя поясни, че в България има 24 спортни училища, а това във Велико Търново е последното открито изобщо школо за 30 години в региона. Тя благодари за това, че учениците тренират в реновирани спортни зали и лекоатлетически писти.

Най-многобройни в училището са футболистите на детско-юношеската школа на „Етър“, които тренират на новия футболен терен „Трифон Иванов“. Сградата е изцяло обновена, както и общежитията, но школото във Велико Търново е единственото спортно училище в страната, което няма стол за хранене. Освен това има необходимост от  фитнес зала и няколко общи съблекални, обясни Снежина Михова.

Тя връчи грамоти на пълните отличници от миналата година и на ученици, постигнали значими спортни успехи. По традиция, запален бе и олимпийският огън, а с приветствие към учениците се обърна и кметът Даниел Панов.

„Щастлив съм да видя двора с много усмивки на лъчезарни деца. От начало беше много трудно, положихме много усилия да върнем славата на Спортното училище. Но днес вие следвайте мечтите си и хората от Велико Търново, които носеха славата по цял свят. Следвайте примера на вашия патрон Георги Живков- велик великотърновец и българин, който поставя основите на спортното образование в България и е първия кмет на Велико Търново“, каза Даниел Панов.

Михаил МИХАЛЕВ

Сн. авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *