Водещи новиниСъдби

Евгени и Даниела поддържат жив езика ни в българското училище „Васил Левски“ в Палма де Майорка

ДВАМА ТЪРНОВЦИ – ЕВГЕНИ ПЕТРОВ И ДАНИЕЛА НОЕВА, СА СЪЗДАТЕЛИ НА ЕДНО ОТ БЪЛГАРСКИТЕ НЕДЕЛНИ УЧИЛИЩА В ПАЛМА ДЕ МАЙОРКА

То носи името на Апостола на свободата Васил Левски и е проект на асоциация „Български културен и духовен център „Света София на Балеарите“.

„В чужбина, за да има българско училище, то трябва да е създадено към организация. А е „Света София на Балеарите“, защото Палма де Майорка или Палма, както испанците предпочитат да наричат града, е най-големият град и пристанище на остров Майорка и столица на испанската автономна област Балеарски острови“, обяснява Евгени Петров.

 

Всъщност неделното училище „Васил Левски“ е второто, което Даниела и Евгени създават в Палма.

 

Преди него те с още две български семейства основали друга асоциация и друго училище, но няколко месеца по-късно Даниела и Евгени решили да поемат в малко по-различна посока и се наложило да започнат всичко отначало. Училището стартирало с 15 деца, които изучавали български език, история на България и география на България. Сега учениците варират между 45 и 50 и са на възраст от 6 до 18 години. От 2015 г. работи и детски център „Шарени мечти” за най-малките, които са на възраст 3-5 г.

„Много се промени картината на емиграцията и стана по-сложно.

 

През последните 5-6 години децата от смесените бракове се увеличиха

 

ДВАМА ТЪРНОВЦИ - ЕВГЕНИ ПЕТРОВ И ДАНИЕЛА НОЕВА, СА СЪЗДАТЕЛИ НА ЕДНО ОТ БЪЛГАРСКИТЕ НЕДЕЛНИ УЧИЛИЩА В ПАЛМА ДЕ МАЙОРКА
Евгени и Даниела

и с тях е доста по-трудно, особено когато майката не е българка. Невъзможно е тези деца да запазят българското си самосъзнание, защото тръгват на училище от тригодишни и се асимилират. Да, учат при нас традициите, историята на България, но цялата тази информация е абстрактна за тях. И така, от 1200 българчета в училищна възраст, а може и да са повече, не повече от 200 посещават неделните български училища“, обяснява Даниела Ноева, която е директор на училището и учител. Тя и по образование е педагог, в Търново е била начален учител в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“.

Има обаче семейства, които държат децата им да говорят български език и ги водят в българското училище, което не е задължително. Тези деца са невероятни, категорични са Даниела и Евгени и признават, че заради тях си струват всички усилия.

Народни танци, часове по рисуване и музика, народознание за малките и родинознание за големите предлага на децата НБУ „Васил Левски“. Трима са абитуриентите вече и един от тях е синът на Евгени и Даниела. Той вече е достатъчно пораснал и преподава български език и литература в училището, както и английски език в Академия и частно училище в Палма.

„За нас дванадесетокласниците наистина са голяма гордост, защото тези деца, които успеят да покрият тестовете и да получат сертификат за владеене на български език, могат да се върнат в България да учат. И тази година имаме деца в 12 клас, които посещават училище без прекъсване от 5-6 годишни“, казва още Даниела Ноева.

 

15-годишна е вече историята на Ново българско училище „Васил Левски“.

 

ДВАМА ТЪРНОВЦИ - ЕВГЕНИ ПЕТРОВ И ДАНИЕЛА НОЕВА, СА СЪЗДАТЕЛИ НА ЕДНО ОТ БЪЛГАРСКИТЕ НЕДЕЛНИ УЧИЛИЩА В ПАЛМА ДЕ МАЙОРКА
Моменти от Ново българско училище „Васил Левски“ в Палма

То е член на Асоциацията на българските училища в чужбина, чийто председател вече е Петя Цанева. Тя е създател на едно от първите български училища в Мадрид и щедър съветник на Даниела и Евгени в началото при създаването и прохождането на училището.

„Тази асоциация ни направи видими за Министерството на образоването и науката. Училището частично е финансирано от МОН по постановление от 2018 г. за българските неделни училища в чужбина, но в началото всичко беше на доброволни начала. Аз съм от Стражица и съм се връщала, за да взема стари учебници от училището, с които да направим фотокопия за нашите деца“, разказва Даниела и допълва, че от няколко години картината е много различна. Студенти от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ ходят на практика в българското училище в Палма по програма „Еразъм“.

Евгени и Даниела са в Палма де Майорка от 26 г. Когато през 1998 се родил синът им, той бил третото българче, родено в Палма. Сега на острова живеят около 10 000 българи. „Животът ни е разделен на тук и там. Понякога, когато сме тук, се чувствам като чужденец, който говори езика на местните“, споделя Евгени и казва, че е въпрос на време е да се върнат в България.

КОГАТО РЕШИЛИ ДА ОСТАНАТ В ПАЛМА, СЪДБАТА ГИ ИЗПРАТИЛА В 400-ГОДИШНА КЪЩА, СОБСТВЕНОСТ НА МАРКИЗ, КЪДЕТО ЖИВЕЛИ 10 Г.

През вторите 10 години двамата управлявали туристическо ваканционно селище на около 50 км от града. Сега Даниела се занимава само с училището, а Евгени – с интериорни реформи.

„Когато отидохме в Майорка, нямаше православен храм. Но пътят ни срещна с местен свещеник, който с помощта на българите създаде православна църква към Руския патриархат. С времето се обособиха румънска, гръцка и сръбска православни църкви като общности, а Католическата църква им предоставя пространства за служение в неделните дни. Ние също имахме такова.

Отец Йордан Пашев дойде при нас от Германия и помоли за помощ за създаване на църковна община. Намерихме помещение, създадохме енория с благословията на дядо Антоний – митрополит на Западно- и Средноевропейската митрополия, но църквата ни просъществува само 10 г. Отец Йордан идваше рядко, а и не се намери свещеник, който постоянно да пребивава в Палма. Църквата се казваше „Св. Злата Мъгленска“, дори и в България няма църква на нейно име.

 

Важно е да имаме енория, за да не кръщаваме децата си с руски, румънски, гръцки или сръбски свидетелства”

 

споделя Евгени Петров. След това уточнява, че са работили с няколко български консули в Генералното ни консулство във Валенсия и в началото с Посолството в Мадрид, но така сърцат като г-н Костадин Коджабашев, никой не е бил.

 

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *