СъдбиУ нас

И ний сме дали… 1. Българинът Румен Антонов е откривателят на автоматичната скоростна кутия

Автоматичната скоростна кутия е сред важните изобретения в световната автомобилна промишленост. Малцина обаче знаят, че нейното изобретяване е повод за национална гордост.

Неговото име е Румен Антонов, а интересите и изобретенията му будят интерес и днес. Роден е на 21 януари 1944 г. в София в семейството на царски офицер. Заради своя „буржоазен” произход още от ученическите години бъдещият откривател има проблем с комунистическите власти в Народна република България. Мечтата му е да следва медицина. Но заради „вражеския му произход” вратите на медицинските учебни заведения са завинаги затворени за него. Затова младежът е принуден да погребе мечтата си да помага на хората, като ги лекува, и в крайна сметка се записва да учи в други „безобидни” специалности.

В средата на 60-те години Румен Антонов завършва едновременно две висши образования в различни специалности: инженерство във ВМЕИ „Ленин” и промишлен дизайн в Художествената академия.

А паралелно с това изкарва и курс по физика при известния по онова време проф. Азаря Поликаров. Възможностите му са забелязани и оценени от ръководството на Катедрата по ядрена физика в Софийския университет, откъдето го канят да стане асистент. Той обаче отказва.

Въпреки двете си висши образования, ученолюбивият младеж разбира, че в България няма място за него и че тук държавата непрекъснато ще спъва развитието му в областта на науката. През годините той работи като преподавател по рисуване, става художник на филми и дори за известно време си изкарва прехраната като хамалин.

Още в България Антонов започва да работи по

идеята за създаване на четиритактов двигател с вътрешно горене с нов принцип на работа

През 1976 г. с доста усилия той успява да се сдобие с първия частен патент в България за „Двигател с вътрешно горене по читиритактов цикъл”. Непрекъснатите проблеми и спънки, които властта в България му създават, карат изобретателя все по-сериозно да се замисли за бягство в чужбина.

В продължение на почти четвърт век Румен Антонов прави цели 17 неуспешни опита да напусне България. Чак през 1988 г., година преди падането на тоталитарния строй у нас, той успява да напусне България легално, след като се жени за французойка.

След кратък престой във Франция той се установява във Великобритания в град Манчестър. Далеч от родината, успява да се отдаде на научни изследвания и изобретения основно в областта на автомобилостроенето.

Любовта на българина към автомобилите всъщност не е случайна и е още от детските му години. Тогава той се възхищава от колата „Хорх 853”, с която тогавашния автомобилен състезател Соколов, приятел на родителите му спира пред дома му.

В ученическите си години Румен всеки ден минава покрай ЦУМ и се любува на изложените в партерния етаж мотоциклети и автомобили.

На 16 години той изкарва успешно курс и получава свидетелство за правоуправление на мотоциклет. А пет години по-късно, когато вече е на 21 години е и студент, баба му купува първата кола в живота му – „Рено”, с което той всеки ден обикаля из столицата.

През 1991 г. българинът Румен Антонов

изобретява и патентова автоматична скоростна безстепенна кутия за малки автомобили.

Положителното в изобретението на българина е, че неговата кутия повишава съвсем слабо разхода на гориво. Изобретението му е посрещнато изключително добре и за кратко време той успява да продаде скоростната си кутия на водещите световни автомобилни концерни: „Хонда”, „Даймлер Крайслер”, „Рено”, „Пежо”, „Роувър” и др.

През този период българинът има сериозни проблеми и неприятности с компанията „Тойота”, която пуска в производство неговата скоростна кутия, без да е получила лиценз от изобретателя. Стига се дори до

съдебни дела, които нашенецът завежда срещу японската компания.

Българинът регистрира две фирми в Холандия и Франция, за продажба на автоматичната безстепенна скоростна кутия. В средата на 90-те години френското правителство отпуска субсидия от 200 хил. франка за доразработка и усъвършенстване на откритието на българина.

През следващите години българинът усъвършенства изобретението си, като конструира шестстепенна скороста кутия, определяна от специалистите като по-малка, по-лека и по-икономична.

През 1995 г. Румен Антонов пуска акции на фирмата си на световната фондова борса, но в продължение на няколко години акциите му не се котират и фирмата му натрупва загуба от 2 милиона лири стерлинги.

Чак след 2000 г. акциите му започват да повишават стойността си, като достигат на борсите в Лондон и Амстердам стойност от 150 млн. щатски долари.

Инж. Румен Антонов не се ограничава само с конструиране на автоматична скоростна кутия.

През 2002 г. той представя на Парижкия автосалон модел на един уникален спортен ретро и в къщото време футуристичен миниавтомобил. Разработва и нов тип четиритактов двигател с вътрешно горене и турбокомпресор.

През първите години на 21 век признатият в цял свят изобретател решава да направи

опит да развива бизнес в България.

Той се свързва с вицепремиера в царското правителство Николай Василев и му доверява желанието си да изгради в родината си завод за производство на луксозна спортна кола. След като проучва обстановката и бизнес климата у нас обаче променя намерението и се отказва да прави бизнес в България.

През следващите години Румен Антонов още няколко пъти се опитва да започне у нас бизнес, свързан с автомобилостроенето: производство на каросерии от стъклопласт, алуминиеви шасита, кожен интериор и тапицерии. Всичките му проекти обаче са неуспешни, тъй като банките у нас отказват да му дадат кредити. Идеите му не намират съмишленици и сред българския бизнес.

Интересите на инж. Румен Антонов обаче далеч не се ограничават в областта на автомобилостроенето. Както бе споменато в началото, неговата младежка мечта е да бъде лекар. Тя не се осъществява в България, но в чужбина българинът успява поне отчасти да върне отново интереса си в тази област.

През 1998 г. изобретателят учредява

фондация за изследвания върху атеросклерозата.

В началото на 90-те години, при посещението си в България, Румен Антонов създава Научен медицински център и дава 50 милиона долара за изследвания, които да се извършват в него от български медицински специалисти.

През 1997 г. той сформира свой екип от учени специалисти, с които иска да извършва микробиологични изследвания, отнасящи се до сърдечно-съдовите заболявания, в Медицинска академия – София. Но за пореден път получава удар, този път от българските лекари, част от които се опитват да го изкарат мошеник. След този пореден удар, изобретателят вдига ръце и отказва да прави опити да инвестира в родината си.

Днес изобретателят на автоматичната скоростна кутия Румен Антонов живее в Париж. Всеки ден той излиза от дома си със специалната кола, носеща неговото име „Румен”. Автомобилът е ретро, като според специалистите наподобява аеродинамичните модели от 30-те години на ХХ век. Колата на българина обаче е направена от леки материали и сплави, и тежи само половин тон. А цената и е около 40 хиляди евро.

 

 

Иван Първанов

One thought on “И ний сме дали… 1. Българинът Румен Антонов е откривателят на автоматичната скоростна кутия

  • Всичкото хубаво, но авторът на статията или не е прочел и осмислил текстът или е много тъп. Какво означава заглавието „…е откривателят на автоматичната скоростна кутия“? Както и да го четеш звучи сякаш българинът е открил първата автоматична скоростна кутия и преди неговото откритие не е имало такива. После се оказва, че той е измислил някакъв вариант за автоматична кутия, но не е първата или единствената.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *