Водещи новиниЗдраве

168 души се изследваха за СПИН в рамките на кампания на РЗИ

В периода 14 – 31 август 2023 година, в рамките на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции в Република България 2021 – 2025 г., Регионална здравна инспекция – Велико Търново, проведе

поредната лятна АНТИСПИН кампания под мотото „Бъди информиран. Изследвай се!”.

Целта на проявата бе чрез профилактично направените безплатни изследвания да се насочи вниманието на обществото към проблема СПИН, да се обърне внимание на рисковото за здравето поведение, да се повиши обществената осведоменост за начините на предаване и предпазване от ХИВ и СПИ, и не на последно място да се мотивират хората към отговорност за собственото си здраве.
В мобилния кабинет, разположен в централните части на градовете Полски Тръмбеш, Златарица, Стражица и Павликени; на плувния басейн „Асеневци“ в гр. Велико Търново и на място в РЗИ, се извърши безплатно и анонимно консултиране, и изследване за ХИВ/СПИН на общо 168 лица. Обхванатите лица са на възраст от 18 до 93 години (58 мъже и 110 жени). Резултатите на всички изследвани лица са отрицателни.
В рамките на кампанията се проведе и функционално изследване на дишането с виталограф. Изследвани са 46 лица (23 жени и 23 мъже), от които 11 лица са с рестриктивно-обструктивен вентилаторен синдром.
На 14 лица беше проведено измерване на въглероден оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобина в кръвта с апарат SMOKER LYZER piCO+. При четирима мъже е установено високо ниво на пристрастеност към никотина и намален капацитет за пренасяне на кислород.
По време на инициативата беше измерено кръвното налягане на 29 души (16 жени и 13 мъже), при пет от които са установени повишени стойности (равни или над 140/90 мм живачен стълб).
Лятната АНТИСПИН кампания се проведе съвместно с БМЧК и здравните медиатори на общините Полски Тръмбеш, Златарица и Павликени.
По време на инициативата в различните населени места бяха разпространени: 144 презерватива; здравно-образователни материали по теми, свързани със сексуално-предаваните инфекции и най-разпространените митове и твърдения за ХИВ/СПИН; информационни материали за превенция на заразни и хронични незаразни заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *