Горещи новиниКултураНовини

Стенопис ще увековечи знакови благодетели в старата столица

Инициативата се организира от Ротари клуб Велико Търново и дава поле за изява на автори от България и чужбина

ФАСАДНА СТЕНОПИС-ДЕКОРАЦИЯ ЩЕ НАПОМНЯ НА БЪДЕЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ ЗА НАЙ-ДОСТОЙНИТЕ ТЪРНОВСКИ БЛАГОДЕТЕЛИ ПРЕЗ ЕПОХАТА НА ВЪЗРАЖДАНЕТО. Изображението ще грейне върху сграда, разположена ул. „Стефан Стамболов“ 57 – в съседство с панорамната тераса с гледка към паметника „Асеневци“. Творбата ще бъде избрана чрез мащабен конкурс, организиран от Ротари клуб Велико Търново, по повод 85-годишнината на местната организация. В надпреварата ще се конкурират проекти на български и чуждестранни автори, професионалисти в областта на архитектурата, визуалните изкуства и дизайна. Експертно жури ще присъди голямата награда, а търновската общественост също ще участва в оценяването на кандидатите.

„Основната идея е да бъде възродена паметта за онези търновци, които в миналото с лични усилия и средства за допринесли за общественото благо на града , да бъде почетено делото им, а заедно с това да бъде повдигната в обществото темата за дарителството като морална ценност, благодетел и висока проява на хуманизъм“, заяви председателят на Ротари клуб Велико Търново Станислав Стоянов.

Той обясни, че ротарианците подхождат изключително отговорно към инициативата и затова са отхвърлили възможността да вземат еднолично решението коя творба да бъде позиционирана върху сградата. Със собствени средства и дарения от съмишленици ще реализират кампанията,вярвайки че създаденото ще остане безценно историческо-културно наследство в града.

Конкурсът ще се проведе на два етапа. Официалният старт ще бъде на 5 септември. До 22 ноември ще се приемат кандидатурите, като няма ограничения за възрастта и местожителството на участниците. От 30 ноември до 14 декември ще бъдат представени на обществеността проектите и хората ще могат да гласуват за Награда на публиката“. Във втория етап ще се избира между два проекта, оценени най-високо от журито и посочения от гражданите на старата столица. Победителят ще бъде обявен на 23 януари 2024г.

Класираният на първо място ще получи награда от 2000 лв., на второ – 1500 лв., а на трето – 1000 лв. Големият приз обаче ще бъде изпълнението на проекта победител. То ще се случи след предварителен договор, след съгласуване и издаване на необходимите разрешителни от община Велико Търново, Националният институт за недвижимо културно наследство и министерство на културата.

„Пространството е около 150 кв. м. Има археологични особености, които обуславят нетипично композиционно решение. От главната улица се вижда предимно лявата част на зданието, което предполага необходимост композиционният център на стенописа да се изтегли в ляво. Препоръчвам също да се използват оптични ефекти и да се експериментира с контрастния подход“ , заяви проф. д-р Владимир Аврамов, ръководител на Катедра „Стенопис“ във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

„Сградата се намира в района с голям поток от туристи и граждани. Моят съвет към авторите е да посетят мястото и на живо да усетят духа и атмосферата“, допълни арх. Радомир Данков – специалист по опазване на културното наследство.

Един от най-важните критерии за избор на победител е проектът да се вписа изцяло в архитектурната особеност на средата.

Галина ГЕОРГИЕВА

снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *