ВреметоСвят

Отминаващото лято – най-горещо, откакто се правят наблюдения

Това обяви Световната метеорологична организация

Земята е преживяла най-горещите три месеца в историята на наблюденията през лятото на 2023 г.,  съобщиха световните осведомителни агенции, позовавайки се на Световната метеорологична организация (СМО) на ООН.

„Нашата планета току-що премина през сезон на кипене – най-горещото лято в историята“,

каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Той припомни, че в света е започнала климатична криза, която изисква засилени съвместни усилия.

Миналият месец е бил най-горещият август в историята на наблюденията и вторият най-горещ месец след юли 2023 г., според Световната метеорологичната организация, която се позовава на данни от програмата „Коперник“. Температурите през август са се повишили с повече от 1,5 градуса по Целзий в сравнение със средните стойности от прединдустриалната епоха, показват резултати от  „Коперник“. Като цяло 2023 г. досега е втората най-гореща година в историята на наблюденията след 2016 г.

През август беше регистрирана рекордна средна температура на повърхността на световния океан – 20,98 градуса по Целзий.

Определеният праг от 1,5 градуса Целзий, който е добре да не се надхвърля,  е за десетилетия, а не само за един месец, така че учените не смятат този кратък период за толкова значим.

Специалистите обвиняват за горещините постоянно затоплящия се климат, причинен от човешка дейност, в резултат на изгарянето на въглища, нефт и природен газ, като  допълнителния тласък дава феноменът Ел Ниньо. Той представлява временно затопляне на части от Тихия океан, което променя времето в световен мащаб. Обикновено Ел Ниньо, който започна в началото на тази година, допринася за допълнително затопляне на глобалните температури, като през втората си година е по-силен.

„Коперник“, подразделение на космическата програма на Европейския съюз, разполага с данни от 1940 г., но във Великобритания и САЩ глобалните данни са от средата на 19-и век. и се очаква скоро техните  метеорологични организации и научни институти да съобщят за рекордно топло лято.

Досега дневните температури през септември са по-високи от регистрираните за това време на годината, според Университета на Мейн.

Докато въздухът и океаните в света поставяха рекорди по топлина, Антарктика продължи да поставя рекорди по ниско количество морски лед, съобщиха от СМО.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *