Горещи новиниОбразование

Невен Боянов: Изкуственият интелект навлиза в училищната среда и няма връщане назад

IT специалистът и преподавател и негови колеги от Фондация „Тинузавър“ са разработили образователен продукт, свързан с електроника и роботика

 

Изкуственият интелект се разработва от доста години, но това, на което сме свидетели от около 10 месеца, е в резултат на работата в тази посока през последните 10 години на екипи от сериозни професионалисти, основно от САЩ. За широката публика изкуственият интелект реално се появи през ноември-декември миналата година, и то с гръм и трясък. Това е много добър инструмент и всички, които са в тази сфера, са категорични, че това е много голямо постижение. Това коментира Невен Боянов, който е предприемач, IT специалист и преподавател във Велико Търново.

Той е категоричен, че никой няма намерение да премахва, нито да забранява изкуствения интелект в учебните заведения.

По-скоро той ще се развива и ще се търсят все по-оптимални начини как да бъде използван пълноценно.

„Как се вписва изкуственият интелект в училищната среда, тепърва ще разберем. Няма предварително измислена формула как да бъде въведен, но връщане назад няма.

Не е възможно да ограничим учениците да ползват компютри, интернет, телефони и досегът с Изкуствения интелект неминуемо ще бъде полезен за тях.

През 1986 г. в САЩ е имало стачка на учителите да се забрани ползването на калкулатори в училищата. Това сега е абсурдно. Така е и с Изкуствения интелект и всеки опит за се забрани, по-скоро ще ни дръпне назад в развитието ни“, казва още Невен Боянов, като самият той преподава в две училища в старата столица, бил е и преподавател в продължение на 6 години и във Великотърновския университет.

Той допълва, че много хора си мислят, че изкуственият интелект трябва да се използва, за да върши нашата работа. Ако ученикът има да пише домашно по литература, това да го направи изкуственият интелект.

„Има обаче разработени нови методи, които са много интересни. Например в час по литература трябва да се напише есе по конкретна тема. Например ученикът попита изкуствения интелект: „Напиши за моите преживявания през лятото“.

Изкуственият интелект ще се справи.

Но това, което се въвежда в много държави, е изкуственият интелект да играе активната роля при написването на това есе, но чрез специално разработена система да задава въпроси и да следи как ученикът стъпка по стъпка се справя със задачата. И ако този материал е написан за 2 минути, най-вероятно ученикът е преписвал. Но ако е подготвен чрез серия от стъпки – увод, изложение, заключение, и текстът е написан за 1 час, това означава, че ученикът го е сътворил със собствени сили“, разяснява Невен Боянов.

Специалистът уточнява , че най-важното за образователната система в случая е, че в един клас стандартно с 26 ученици е много трудоемко учителят да отдели по половин час на всеки възпитаник, за да му провери работата, а с помощта на изкуствения интелект ще се знае, че обучаемият е минал през отделните стъпки и съвестно си е написал домашното с помощта на някаква платформа.

Невен Боянов разкрива, че е част от екип от десетина експерти в различни сфери, като двама от тях са IT специалисти.

Те усилено разработват иновативни програми за образователната сфера.

Основали Фондация „Тинузавър“ във Велико Търново, чиято дейност е свързана с електроника и роботика за всеки. Мотото им е : „Създаваме изобретателите и предприемачите на бъдещето“.

Членовете на екипа разделили дейността. Едната част е търговска, която  включва курсовете , които организират, а втората част е  съдържанието, което влагат в продуктите, които разработват.

През последните няколко години презентират дейността си в училища в цялата страна, като освен в големите градове, се стремят да стъпят и в селските школа. Там провеждат безплатни работилници за децата, които са жадни за знания и имат желание да развият умения в областта на електрониката и роботиката.

Реализирането на дейността на Фондация „Тинузавър“ става с помощта на спонсори.

„Благодарение на финансовата помощ на един от мобилните оператори успяхме да проведем занимания с деца в 8 селища. В тези работилници предоставяме на подрастващите наши устройства, които са вид миниатюрни компютри. Те сглобяват отделните части върху платката с поялник. Целта е учениците и дори студенти сами да сглобят свой компютър и след това да го програмират. И това е изключително интересно за тях, защото създават продукт по същия начин, както би го сторил инженер, който работи в престижен изследователски център в България, в САЩ, в Япония и в други страни по света“, обяснява Невен Боянов.

Специалистът допълва, че през цялата учебна година в школата „Тинузавър“ във Велико Търново провеждат курсове за ученици, като по време на заниманията научават неща, които в училище няма как да усвоят.

„Основното, което правим, е да работим с училищата в цяла България. Желанието ни е да постигнем системна промяна. Това ще рече да влезем в учебното заведение, да помогнем на учителите да преподават по нов, модерен и ефективен способ“, подчертава IT специалистът.

За да може обаче въпросният продукт да стане добър, самият Невен Боянов решил да стане учител и от 7 години упражнява и тази професия.

„Как да предлагам образователен продукт, ако самият аз не съм учител и не го прилагам на практика?

По същата причина станах преподавател и във Великотърновския университет. Продуктът, който сме разработили с колегите е неповторим. Той е единствен по рода си у нас, а  може би в света“, категоричен е Боянов.

Той уточнява, че се състои от три основни компонента. Първият са платки за сглобяване, които са много интересна и характерна част с видеа и други материали. Вторият компонент, върху който той и съмишлениците му са работили в продължение на почти 10 години, е учебното съдържание.

„Ако училище или отделен учител иска да ползва този продукт, сме разработили конкретната методика, както и уроци.

Третият компонент, който изцяло ни отличава на пазара, е че провеждаме обучения за преподавателите. Учителите могат да си купят продуктите, защото всяко училище разполага с бюджет, могат да ги внедрят в учебния процес, но ако не са преминали специален обучителен курс, ще ги преподават или неефективно или изобщо няма да го използват.

Има педагози, които са завършили преди 25-30 години и нямат понятие от тези нови технологии. След едномесечно обучение обаче се научават как да работят с въпросните учебни материали, получават сертификат за изкарания курс и могат още на следващия ден да започнат да ги използват в практиката си“, категоричен е Боянов.

Вече над десетина училища ползват тези продукти, като във Велико Търново иновативния опит е внедрен в Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ и в СУ „Владимир Комаров“.

Стремежът ни беше продуктът да не е скъп, да  се прилага на възможно най-евтини компютри, за да не се налага да се правят допълнителни инвестиции и да не се изисква най-бърз интернет.

Създателите имат амбиция да проведат национално състезание на всички училища, които ползват техните платки и децата да се съревновават като това най-вероятно ще се случи идната пролет.

„Нашите продукти се ползват в занимания по интереси или т.нар. кръжоци. Другото им приложение е част от учебния материал, който сме създали, да влезе в обучението по даден предмет, защото продуктът е мултидисциплинарен и съдържанието му обединява множество дисциплини – физика, програмиране, математика и др. И учителят по физика например може да вземе част от внедрения материал и да го използва, когато преподава тема, свързана с електричество и т. н.

Третият начин, който според мен е най-важният, е нова учебна дисциплина.

Във Велико Търново имаме разработени четири учебни дисциплини, изпратени в МОН и одобрени“, посочва Невен Боянов.

Обяснява, че тези учебни предмети са специализирани и са предназначени за училища, в които имат нужда от тях. Например обучение по „Автоматизация на производствените процеси“, защото такава специалност се изучава в много училища.

„В ПМГ им е необходима учебна програма „Програмиране на вградени устройства“.  По този начин ще работим и с Професионалната гимназия по икономика „Рачо Стоянов“ в Дряново. С директора Мария Събева правихме обучения за 3D принтери, а от тази есен се надявам, че ще работим с тях по Националната STEM-програма.

В Горна Оряховица проведохме семинари. Впечатление прави, че към новите технологии са отворени най-младите учители, които са мотивирани и амбицирани да използват възможностите на изкуствения интелект в практиката си“, изтъква Невен Боянов.

Намеренията на екипът от специалисти е с тяхната фондация да направят повече работилници по училищата, но са им необходими фирми, които да откликнат на усилията им и да ги подпомогнат финансово.

„Всеки наш курс завършват с това отделен ученик или екип от двама-трима младежи да представят предприемачески проект.

Например с една платка да създадат хранилка за домашни любимци, алармена система, светофарна уредба, напоителна система за растения, смарт осветление и др. Децата са изключително изобретателни и в повечето случаи ни изненадват с идеите си“, категоричен е Невен Боянов.

За 5-6 години екипът на Фондация „Тинузавър“ е обхванал хиляди любознателни момчета и момичета и са обучени малко над 100 учители.

„Искаме да научим нашите възпитаници освен да са изобретатели, да са и предприемачи и да знаят как да продадат продукта, който са създали.

И това е част от учебния процес“, казва в заключение Невен Боянов.

 

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

 

2 thoughts on “Невен Боянов: Изкуственият интелект навлиза в училищната среда и няма връщане назад

 • Бай Невен като не може да направи нещо съществено, тръгнал да продава платки и да води кръжоци.

  Отговор
  • се ще се намери някой да оплюва
   ти какво си направил до сега
   сигурно нищо

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *