Новини

Прогноза за месец септември 2023

В началото на септември ще е предимно слънчево, в средата на месеца – повече валежи и захлаждане, последните му дни – сухи и топли

Астрономическа справка: В началото на месеца слънцето изгрява в 6 ч. и 52 мин. и залязва точно в 20 часа. Продължителността на деня е 13 часа и 8 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 ч. и 23 мин. и залязва в 19 ч. и 9 минути. Продължителността на деня е 11 ч. и 46 минути. Фазите на Луната през месеца са: на 7 септември – последна четвърт, на 15 септември – новолуние, на 22 септември – първа четвърт, на 29 септември – пълнолуние. На 23 септември в 9 часа и 50 минути настъпва есенното равноденствие и започва астрономическата есен.

Характерни особености на месеца:

През септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа поради намаляването на топлинните различия между океана и сушата. Това е причина за усилване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко, в някои години валежите превишават неколкократно месечните норми. Обикновено облачните дни са от 2 до 6, а тези с валеж – около 4. Измервани са изключително високи температури – около 40 гр., но през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета.

Прогноза:

Тази година през септември се очаква средните месечни температури да бъдат над нормата, която за по-голямата част от страната е между 17 и 20 гр., а за планините – между 3 и 10 гр. Най-високите температури през септември ще бъдат между 30 и 35 гр., а най-ниските – между 7 и 12 гр., по-високи по Черноморието. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за равнините е между 40 и 60 л/кв. м, а за планинските и припланинските райони – от 60 до 80 л/кв. м.

През първото десетдневие времето ще бъде предимно слънчево. Купеста и купесто-дъждовна облачност ще се развива в отделни дни, главно над планинските райони, и там ще има изолирани краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. През първата половина от периода температурите ще са близки, а през втората – по-високи от климатичните норми. В началото на второто десетдневие има повишена вероятност за валежи на повече места в страната и относително понижение на температурите. Около средата на десетдневието се очаква отново да се установи предимно слънчево време и вероятността за изолирани краткотрайни валежи намалява. В края на периода има изгледи за синоптична обстановка със значителна облачност, валежи и понижение на температурите. През първата половина от третото десетдневие остава с повишена вероятност за валежи на повече места в страната, а температурите ще са около климатичните норми. След средата на десетдневието и до края на месеца се очаква сух период с предимно слънчево време и затопляне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *