Горещи новиниОбщество

Алеко увековечава старата столица във фейлетон: „В Търново нямаше да се бият по изборите селяни с граждани“

Старата българска столица е увековечена във фейлетона на Алеко Константинов „Кандисахме“

В него популярният български автор се противопоставя на откриването на Рисувалното училище в България с аргументи, че има много по-важни неща за вършене в държавата. Затова в един от абзаците той пише: „Сега знаем вече, че ако в София имаше рисувална школа, в Търново нямаше да се бият по изборите селяни с граждани“.

Този фейлетон и други негови произведения бяха обсъдени по време на среща разговор „Алеко днес“, която се организира от БТА.

В дискусията за живота и творчеството на Щастливеца се включиха литературният изследовател доц. Йордан Евтимов, който беше и модератор на срещата, преподавателят от ВТУ професор Димитър Михайлов, проф. Виолета Русева, журналистът и писател Елена Чамуркова и учителят по български език и литература в ПМГ „Васил Друмев“ Валентина Дянкова.

Срещата във Велико Търново е 21-ва поред, а до края на кампанията предстоят още 4. По време на дискусията всеки от участниците изрази своята гледна точка за живота и творчеството на Алеко Константинов.

Според проф. Русева героят на Алеко Бай Ганьо „затъмнява автора си“.

„Да, знаем, че Алеко е конструкторът, създателят на героя, но въпроса, който ме вълнува, е как разбираме себе си, как мислим себе си. Повече от век героят отново затъмнява автора си“, сподели в дискусията проф. Русева.

Проф. Димитър Михайлов беше категоричен, че след смъртта на Алеко Константинов той е бил идеализиран чрез фейлетоните си, 2/3 от които са политически. Според Елена Чамуркова пък Алеко Константинов „е щастливо обречен да продължи да живее много години чрез своя герой, но и трагично обречен да умре от същите качества, които е описал“.

По думите на учителката Валентина Дянкова Бай Ганьо е „пестеливец, който си дъвче кашкавалчето и тръгва към България с онези инструменти, които ще го направят могъщ и несменяем“. По думите й българските войници разказват анекдоти за Бай Ганьо, в които той е сравнен с представители на големите нации, където той излиза победител.

„Какво е това, ако не възстановка на изгубеното българско самочувствие?“, пита риторично Валентина Дянкова.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *