Свят

Петролът поевтинява рано днес след поредица от сесии, в които бе регистриран ръст

Цените на петрола се понижиха рано днес в азиатската търговия на фона на незадоволителните икономически данни от Китай,

които надделяха над опасенията за намаляване на доставките на суровината след обявените доброволни съкращения в добива и износа от Саудитска Арабия и Русия, пише Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, поевтиняха с 24 цента до 90,36 за барел след серия от девет сесии на ръст.

Котировките на американския лек суров петрол отчетоха спад от 29 цента до 87,25 долара за барел, като вчера те затвориха осма поредна сесия с повишение.

И двата показателя се повишиха по-рано през седмицата, след като Саудитска Арабия и Русия, двама най-големи износители на петрол в света, удължиха доброволното съкращаване на доставките до края на годината. Това беше в допълнение към съкращенията през април, договорени от няколко производители от ОПЕК+ до края на 2024 г.

По-рано днес бе обявено, че стойността на износа от Китай през август се е понижила с 8,8 на сто на годишна база, а вносът се се е свил със 7,3 на сто. Понижението на износа бе по-малко от очакваното от анализаторите.

Нарастващия добив на петрол от Иран и Венецуела, които биха могли да балансират част от съкращенията от Саудитска Арабия и Русия, също оказват натиск върху цените на петрола.

Бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *