Водещи новиниСъдби

Ходжа Ерол поема разходите за погребения на покойници, чиито близки нямат финансова възможност

Имамът вече 10 години е близо до вярващите мюсюлмани в региона и споделя техните радости и нещастия

 

„ВСЕКИ ЗНАЕ, ЧЕ ЕДИН ДЕН ЩЕ УМРЕ, НО ЖИВЕЕ ТАКА, СЯКАШ НИКОГА НЯМА ДА ПРИКЛЮЧИ ЗЕМНИЯ СИ ПЪТ“, КАЗВА ХОДЖА ЕРОЛ.

Ерол Неджмуддин е на 55 години, родом от Велико Търново, баща на три дъщери и на един син.Завършил е СОУ „Владимир Коларов“, а след това...
Ходжа Ерол по време на хадж в Саудитска Арабия.

Той обслужва общините Павликени и Сухиндол, но не е върнал нито един човек и от други населени места, който го е потърсил за помощ. Проповядва хората да живеят в мир и сговор, а не да ламтят за богатство. Казва, че най-голямото имане е здравето, но за съжаление, много люде го разбират твърде късно.

Ерол Неджмуддин е на 55 години, родом от Велико Търново, баща на три дъщери и на един син.

Завършил е СОУ „Владимир Коларов“, а след това работил предимно като сервитьор в ресторанти. Неговият дядо бил ходжа, но по онова време не се вълнувал от религията и нямал никакви планове да наследи прозвището. Бил на 42 години, когато осъзнал, че иска да се посвети на исляма.

„Прозрението дойде, когато работех във Великобритания. Изведнъж душата ми проговори, че иска да навляза по-надълбоко в религията. Още същия ден подадох молба за напускане. Седмица по-късно се прибрах в България. Едната ми дъщеря си купи къща в Сухиндол и трябваше домът да се освети. Аз докарах с колата си ходжа и по пътя много го разпитвах за религията. Той забеляза интереса ми и предложи да ме прати да уча за ходжа. 10 дни по-късно вече бях в училището в Устина, Пловдивско“, разказа Ерол.

В школата за имами кандидатствали за този випуск 100 души.

Приели само 40 от тях. Търновецът се притеснявал дали ще го одобрят, защото по онова време дори не знаел правилния начин, по който се отваря Корана. За негово щастие, нямало пречки да влезе за обучение. Една година по-късно се дипломирал и получил правото да работи като ходжа.

Казва, че децата му не били изненадани от резкия завой в живота, който направил, и се гордеели с промяната. Стъписани били обаче другите хора, които го познавали, защото като тийнейджър бил палав и буен.

Спомня си първите дни като ходжа. Изпълнявал различните ритуали с голямо притеснение. Но признава, че това вълнение и до днес не е отшумяло.

„На погребение има по 200 – 300 души. Трябва да обясниш на тези хора къде отива душата на покойника, да ги успокоиш и да им дадеш надежда. Всеки знае, че ще умре, но живее така, сякаш никога няма да приключи земния си път. Започваме да пестим средства за 50 години напред, но кой ти дава гаранция, че ще живееш толкова време? Хората мислят само за финанси, а не се сещат, че накрая нищо няма да вземат със себе си. Тези пари са ни дадени от Бога да ги ползваме временно. Важното е да живеем с каузата да помагаме на другите, без значение каква религия изповядваме“, споделя той.

Ерол споделя, че винаги преживява радостите и страданията на хората, които го търсят.

„Преди месец имах погребение, което много ме развълнува. Дойде при мен човекът и ме прегърна с думите: „Ходжа, майка ми почина. Нямам средства за погребение. Какво ще правя?“. С тези слова ме просълзи – аз поех всички разходи. След като погребахме жената, почувствах облекчение. Винаги могат да ме потърсят хора, които нямат финансова възможност да организират погребение на свой близък“, увери ходжата.

Имамът казва, че силата на вярата е лечебна. Самият той е свидетел на редица примери, в които религията носи желаното изцеление. Наскоро дошло при него момче, което 3 години не излизало от дома си. Страдало от депресия и паник атаки. Страхувало се от смъртта. Ерол му прочел молитва и няколко дни по-късно младият мъж почувствал облекчение.

„Младежът вече се връща към нормалния живот. Това много ме радва, защото съм бил проводник на чудото. При мен са идвали и много християни. Коранът е създаден за хората, там не пише само за мюсюлманите. Всички сме хора на тази земя“, допълва Ерол.

По думите му има много шарлатани, които използват Корана за непристойни цели и лични облаги.

Категоричен е, че нито един ходжа не може да предсказва бъдещето по свещената мюсюлманска книга.

„Това е измама. Съветвам хората да не вярват на мними ходжи! И при мен идват с молба да им гледам на Корана. Аз обяснявам, че в Корана няма на никого името и ЕГН-то. Ходжата може да направи молитва, а не да гледа“, твърди той.

Допълва, че именно тези шарлатани се занимават и с магии, а това е голям грях.

„Много често хората казват: „Легна, умря и се отърва“. Няма такова нещо. Ако ти си лъгал, мамил, убивал – ще си платиш пред Бог. Можем приживе да се очистим от греховете, ако се покаем дори само за едно от прегрешенията си. Да поискаш от сърце опрощение за стореното. Това е правилното“, казва имамът.

Съветва хората да са по-добри, да не съдят другите, да почитат родителите си и бъдат пример за децата си.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Ходжа Ерол поема разходите за погребения на покойници, чиито близки нямат финансова възможност

  • Жив и здрав да е Ерол Ходжа и да помага на хората!
    Обаче не е лошо автора да внимава, защото СОУ „Владимир Коларов“ не мисля че има. Аз съм учил във „ВАСИЛ Коларов“, има и „Владимир КоМаров“.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *