Горещи новиниКултура

Община Павликени представи забележителната си колекция от съвременно изкуство във Велико Търново

Община Павликени представи забележителната си колекция от произведения на български и чужди автори пред почитатели на изкуството в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново.

Експозицията бе открита от кмета на Павликени инж. Емануил Манолов. Той нарече изложбата околосветско пътешествие в изкуството. Това стана възможно чрез творбите, създадени през последните 11 години от участниците в Международния пленер „Павликени и светът“.

„Павликени освен град на розите и на хубавите хора, е и място, вдъхновяващо за артисти от целия свят. Пленерът, в който участват утвърдени автори от цял свят се превърна във визитна картичка на общината“, изтъкна инж. Емануил Манолов.

Градоначалникът разкри, че се предвижда изложбата да бъде пътуваща, а в инвестиционните намерения на общината е предстоящо изграждане на постоянна експозиционна площ, разгърната върху 1600 кв.м., в която ще бъдат подредени произведенията на модерното изкуство, създадени в пленерите.

 

Той поясни, че пленерът се реализира в партньорство с фондация „Аматерас“.

„Не красотата, а културата ще спаси света и ние ще работим за това да утвърждаваме културата дори и в трудни времена като днешните“, подчерта президентът на фондация „Аматерас“ Тодор Тодоров.

Арт директорът на фондацията и куратор на изложбата Даниела Тодорова заяви, че във Велико Търново са експонирани около 80 на сто от всички произведения от пленерите през годините. С последния, който приключва в края на тази седмица, броят им ще надхвърли 300.

„През изминалите години в пленерите са участвали творци от Финландия, Япония, Южна Корея, Норвегия, Дания, Швеция, Германия, Франция, Словакия, Литва, Иран и България, а от тази година и Исландия. Те участват в пленерите, създават и даряват на Павликени произведения на скулптурата, живописта, графиката, керамичното, хартиеното и дигиталното изкуство, инсталации и калиграфия“, посочи Даниела Тодорова.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *