Горещи новиниКултура

Плащаницата на св. Петка Търновска ще остане в Катедралния храм в старата столица

Снимка: Марина Петрова/БТА

Плащаницата на св. Петка Търновска ще остане в Катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица“ в старата столица.

Светата одежда беше посрещната днес

от Великотърновския митрополит Григорий,  представители на почетната рота от курсанти към НВУ „Васил Левки”, кмета Даниел Панов и много миряни. Одеждата на светицата пристига от румънския град Яш и ще остане за постоянно в старопрестолния град.

„Велик е този ден за българския народ и за целия свят, защото св. Богородица се грижи за всички. Заедно с нашата радост тук, пред храма, който носи името на събитието „Рождество Богородично“, ние имаме и едно потъмняване, малко тъга, защото с нашите радостни молитви се молим и за упокоение, тъй като днес е ден на траур“, каза митрополит Григорий при посрещането на плащаницата.

С едноминутно мълчание в храма беше почетена паметта на загиналите при бедствието по южното Черноморие.

„Аз се надявам, че след дългия период от близо 8 години чакане да получим плащаницата от Румънската митрополия и от църквата в Яш, този ден ще остане паметен за Велико Търново, както св. Петка е била символ на добротата и единението, ще започнат  да се случват добри неща за България и старата българска столица“, каза кметът Даниел Панов.

Кметът на Велико Търново получи свидетелство за предаване на одеждите, издадено и подписано от митрополита на Буковина и Молдова Теофан и удостоверяващо, че те са били поставени за минималния необходим срок върху мощите на св. Петка и са придобили качествата да даряват любов, късмет и щастие на хората.

Пристигането на плащаницата във Велико Търново става възможно с благословията на румънския патриарх Даниил и на румънския митрополит Теофан, със съдействието на русенския митрополит Наум и представителя на Българската православна църква в Румъния Кирил Синев, както и в сътрудничество с Ивайло Маринов от посолството на България в Букурещ.

Преподобна Параскева Епиватска,

известна още като света Петка Българска или Търновска, е живяла през 10-11 век след Христа. Цар Иван Асен II пренася мощите й в столицата Търновград, където се съхраняват близо два века. През 1641 г. тленните останки на Света Петка са положени в митрополитската катедрала в Яш, Северна Румъния.

Снимка: Марина Петрова/БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *