Свят

Шпионски софтуер атакува смартфони на „Епъл“

Компютърни специалисти към канадската правозащитна организация „Ситизън лаб“ (Citizen Lab) обявиха, че са открили шпионски софтуер, който „се възползва“ от наскоро установен технически недостатък в устройства, произвеждани от  корпорацията „Епъл“ (Apple), предаде Ройтерс.

Уязвими са смартфоните „айФон“ (iPhone), които работят с версията 16.6 на мобилната операционна система ай Оу Ес (iOS) на компанията, посочва „Ситизън лаб“.

„Епъл“ съобщи, че нейните специалисти са обновили системата, след като техническият недостатък е открит. „Ситизън лаб“ призовава потребителите да инсталират актуализацията на своите устройства.

Експертите на организацията свързват шпионската компютърна програма с израелската компания „Ен Ес Оу груп“ (NSO Group).

Атаката е била открита, когато специалисти от „Ситизън лаб“ анализирали устройство, създадено от „Епъл“, което използвал служител на правозащитна организация, базирана в САЩ. Оказало се, че апаратът е заразен с шпионския софтуер „Пегас“, създаден от израелската фирма.

От 2021 г. тя е включена в „черен“ списък, изготвен от администрацията в САЩ, тъй като се смята, че нейната шпионска програма се е използвала за незаконно следене на правителствени представители и журналисти в различни страни.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *