КултураОбразование

В продължение на 10 години арт резиденцията „Старото училище“ в село Горна Липница възпитава деца в родолюбие и любов към изкуството

Снимка: Марина Петрова/БТА

В продължение на 10 години арт резиденцията „Старото училище“ в село Горна Липница възпитава деца от различни поколения в родолюбие, любов към изкуството и свобода на изразяването, каза пред журналисти в пресклуба на БТА във Велико Търново Димитър Палов, инициатор за възстановяването на старото училище в селото преди 10 години.

Повод за срещата с медиите е предстоящата  възстановка на историческа битка в Дядопановата кория между четите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа с турската войска преди 155 години

Възстановката, която е част от работата с младите хора в селото през летните месеци, ще се състои на 9 септември в двора на Историческия музей в Павликени, а в нея ще се включат децата, които през това лято са участвали в дейностите на лятната резиденция, уточни Пламен Петров, ръководител на проекта и на школата по изкуства в село Горна Липница „Генерация Творя“.

Той уточни, че премиерата на възстановката се е състояла първо в Горна Липница, след това и в парка на Етнографския музей в град Бяла черква с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма “Възстановяване и развитие на частни организации в областта на любителското творчество”.

Преди десет години идеята старото училище в Горна Липница да бъде превърнато в резиденция за изкуства с участието на артисти от целия свят

звучеше като мечта и непосилно начинание, но 13 години по-късно тази инициатива дава не само резултати, но и събира още повече съмишленици, посочиха организаторите. Едни от първите участници в школата „Генерация Творя“ към резиденцията са Габриел Петров, вече завършил бакалавърска степен по визуални изкуства в Националната художествена академия, и Кристофър Кръстев, студент в Техническия университет в София. Въпреки че и двамата са на 23 години, сега отново участват във възстановките и си спомнят за срещите с творци от целия свят – част от артистичната програма на резиденцията по изкуства „Старото училище“ през годините.

„Хубаво е, че и днешните 10-годишни деца, пристигнали в селото при своите баби и дядовци, отново се включват в инициативите, и подобно на нас преди 10 години, също се вълнуват и  участват в инициативите и работилниците със същия ентусиазъм и любопитство, както ние“, разказаха младите хора и подчертаха, че и занапред, когато имат възможност ще бъдат част от мултинационалното общество на село Горна Липница, защото е важно всяка мечта и крачка към бъдещето да тръгва от здравия корен на миналото. Разговорът е публикуван тук.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *