Горещи новиниГорна ОряховицаОбщество

Празник на плодородието събра за 14 път хиляди в Поликраище

За четиринадесети път Поликраище посрещна гости за Празника на плодородието „Ден година храни”. Празникът се организира от НЧ „Развитие -1884“, със съдействието на кметството и на Община Горна Оряховица. Целта е да се популяризират българските традиции в зеленчукопроизводството и градинарството в съчетание с народните песни и танци.
Празникът е проведен за първи път през 2007 г. Екипът на читалището, подкрепен от Общината и Кметство Поликраище, успя да го съхрани дори в трудните години на пандемията. Тогава, макар и онлайн, организаторите продължиха да разказват и дообогатяват историята на местните градинари, учили цяла Европа на отглеждането на зеленчуци.


Празничен водосвет в началото на празника отслужи отец Анатоли, който отправи благослов за здраве и плодородие. В празничната фолклорна програма се включиха Гергана Здравкова, Женския народен хор „Росна китка“ от Поликраище, Детско-юношеския танцов състав „Пъстреница“ при НЧ „Христо Козлев – 1883“ гр. Долна Оряховица, Александър Денев от Първомайци, Стефани Карастоянова от Поликраище и Певческа група „Божур“ при НЧ „Напредък – 1906“ с. Крушето.


Гост на празника бе кметът на Общината инж. Добромир Добрев. Този празник обединява всички вас, които сте посветили време, сили и неуморен труд да създадете най-вкусната храна, която е неделима част от трапезата на българина. Обновявайте своето настояще, стъпвайте здраво на корените и традициите, завещани от вашите предци, обърна се днес към организатори, участници и гости инж. Добрев. Все така да обичаме и да се грижим за земята, която ни храни, пожела и кметът на Поликраище Марин Тодоранов.
На откритата сцена в центъра на селото бяха подредени и щандове с продукция на местни земеделски производители. На щандовете имаше и сладкарски изделия, също представени по атрактивен начин.


И тази година гостите имаха възможността да опитат от традиционната за Поликраище градинарска чорба, приготвена от майстор-готвача Тодор Кушев. Огромният казан къкреше от сутринта близо до откритата сцена. В него има лук, чушки, домати, карфиол, целина, магданоз, картофи, моркови, зелен боб, люти чушки и изобщо всички зеленчуци, които са в градината, казва майстор-готвачът, но не издава рецептата до край. За по-добър вкус, вместо традиционното фиде, се слагат дребни макаронени изделия. Рецептата е наследена от старите градинари, които преди много години емигрират в Унгария. Но най-важното за една хубава чорба е да е гореща, да е люта и да има кой да я хвали, споделя майстор-готвачът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *