Горещи новиниОбразование

21 студенти прекрачиха за първи път прага на медицинския филиал във Велико Търново

Очаква се в новия випуск да влязат още желаещи да усвояват здравни специалности

 

ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИХА АКАДЕМИЧНАТА 2023/2024 ГОДИНА ВЪВ ФИЛИАЛА НА ВАРНЕНСКИЯ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО.

В него тази година първокурсниците са 21, като предстои допълнителен прием за запълване на незаетите места. Приветствия към младите хора, избрали да се обучават в здравни специалности, първо отправи новият директор на структурата доц. д-р Весела Иванчева. По стар обичай тя изля менче с вода за късмет и успех на следващите. Събитието бе уважено от зам. областния управител Валентин Михайлов, зам.-кмета на старата столица Нейко Генчев, медицинския директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Галина Гарева, директора на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Иван Иванов и др. Студентите бяха поръсени със светена вода от отец Славчо, който изпълни ритуал за здраве и благополучие.

„Новият випуск за момента включва 15 студенти в направление „Медицинска сестра“ и 6 в специалност „Акушерка“. Не е запълнен капацитетът в двете паралелки. Преобладават както млади момичета, така и студентки на по-зряла възраст. Тези професии имат голям престиж и е нормално хората да се преориентират, след като вече са пробвали други поприща“, заяви доц. д-р Весела Иванчева.

Тя уточни, че преобладаващата част от първокурсниците са от Великотърновска област, като има такива и от Плевенско и Пловдив.

„Ще опитам да продължа развитието на филиала в духа на приемствеността. Това, което доц. Диана Димитрова е направила, е много и смятам да надграждам и заедно с екипа да мотивираме повече млади хора да кандидатстват за обучение в тези достойни професии. Важно е също да държим високо ниво на обучение“, заяви директорът на филиала.

Тя разкри, че се обмисля обучение в нови здравни специалности и вярва, че това скоро ще стане факт, тъй като подразделението на вуза е в добра координация с местната власт и ректора на университета.

По традиция в първия учебен ден реч държа студентката, приета с най-висок бал, и звуча химнът на медицинските сестри.

Бъдещите здравни работници ще усвояват знания в много добра база за обучение, включваща шест модерно оборудвани помещения и актова зала. Техните реални стажове ще са в местните болнични заведения, където в реална работна среда ще трупат опит и умения.

20 пък са дипломантите на филиала, които ще получат удостоверенията си за медицински сестри и акушерки на тържествена церемония на 6 октомври във великотърновското читалище „Надежда 1869“.

От разкриването на подразделението на вуза в старата столица през 2015 г. до момента са приети 82 медицински сестри и 125 акушерки.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *