У нас

Премиерът не разбира от туризъм, щом иска да вдига ставката на ДДС за бранша, твърдят ресторантьори

Министър-председателят Николай Денков доказа, че разбира от туризъм по-малко и от нищо неразбиращата от туризъм министърка на туризма Зарица Динкова, пише в обща позиция на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ). Позицията е по повод телевизионно интервю на премира, в което той заявява, че не вижда основание намалената ставка на ДДС за ресторантьорите да остане в сила. По думите му броят на туристите у нас е “голям” и няма предпоставка 9-те процента данък да продължат да действат.

Справка с последната нормална предпандемична година – 2019, показва спад от близо 250 000 чужденци, посетили страната ни с цел почивка през юли, твърдят от БАЗ. Данните за юни също показваха спад и август едва ли ще обърне тази тенденция. Всъщност броят на туристите наистина определя до голяма степен ставката на ДДС за ресторантьори и хотелиери. Колкото повече са те, толкова по-благоприятни трябва да са условията за бранша. Иначе в Гърция, например, нямаше да има диференцирано ДДС.

Официалните данни сочат, че след намалената ставка на ДДС, средствата влезли в държавния бюджет от преки и косвени данъци в ресторантьорския бранш са се увеличили, а не са намалели.

В 24 държави от Европейския съюз ставките за ДДС в секторите хотелиерство и ресторантьорство са диференцирани, пишат още от асоциацията.

В Гърция стандартната ставка за ДДС е 24 процента, показа справка на БТА. Прилагат се и две намалени ставки. С 13 на сто се облагат храните, водоснабдяването, пътническия транспорт и хотелиерските услуги. С 6 на сто се облагат лекарствата, помощните средства за инвалидите, книгите, вестниците и списанията и билетите за театри и концерти. Ресторантите се облагат с 24 на сто, но при определени случаи е възможно да се ползва временно намалена ставка.

В Италия стандартната ДДС ставка е 22 на сто. Предвидени са намаления за конкретни стоки и услуги – с 4 на сто се облагат хранителни стоки, напитки и селскостопански продукти; с 5 на сто – някои храни, а с 10 на сто – доставка на електроенергия и газ за битови нужди, лекарства и дейности за възстановяване на сградния фонд за специфични стоки и услуги.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *