Свят

Индия планира мисия до океанските дълбини

След успеха на лунната си мисия Индия планира да изпрати на океанското дъно подводен апарат с изследователи на борда,  съобщава телевизионният канал Таймс нау.

Първоначалните тестове на дълбочина 500 метра се очаква да бъдат направени през първото тримесечие на следващата година. Ако те са успешни, се планира апаратът да бъде спуснат на дълбочина 6 километра.

Дълбоководната мисия е наречена „Самудраян“ („Морски кораб“ на санскрит). Апаратът родно производство, кръстен „Матся 6000“ („Риба“ на санскрит), ще бъде спуснат на дъното на Бенгалския залив край бреговете на индийския град Ченай. На борда му ще има трима изследователи. Една от целите на дълбоководната мисия е проучване на полезни изкопаеми.

Разработчиците на „Матся 6000“ от Националния институт за океански технологии казват, че са взели предвид факторите, довели до трагедията с батискафа „Титан“, спуснат на дъното на Атлантическия океан през юни тази година.

Индийският дълбоководен апарат е проектиран като сфера с диаметър 2,1 метра. Той е изработен от титанова сплав с дебелина 80 милиметра и може да издържи на налягане от 600 бара на дълбочина 6 километра.

Апаратът е проектиран да работи без прекъсване в продължение на 12-16 часа. Запасите му от кислород ще бъдат достатъчни за 96 часа.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *