Водещи новиниСъдби

Красимир Цанев мечтаел да работи в зоологическа градина, но станал учител

След 39 години в СУ „Емилиян Станев“ биологът се пенсионира, за да се отдаде на домашната си градина

 

СЛЕД 39 ГОДИНИ УЧИТЕЛСТВАНЕ БИОЛОГЪТ КРАСИМИР ЦАНЕВ ИЗБРА ДА СЕ ПЕНСИОНИРА И НАЙ-ПОСЛЕ ДА СЕ ОТДАДЕ НА ЛЮБИМОТО СИ ЗЕМЕДЕЛИЕ.

Той е и последният учител, назначен в СУ „Емилиян Станев“ от първия директор на училището – Гинка Стефанова.

Колко ученици е имал и колко випуска е изпратил като класен ръководител, той не помни. Казва, че по-важно за него е, когато на улицата го спират млади мъже и жени и настървено започват да му обясняват кои са, в кой клас са учили и да му припомнят общи случки от общата им история в училище „Емилиян Станев“.

24 септември е датата, на която Красимир Цанев е бил назначен на работа в най-голямата гимназия в областта. Годината – 1984-та. Не е работил в нито едно друго училище и никога не е искал да сменя работното си място. За всичките тези 39 години той има само една изневяра на любимото си училище – за 6 месеца е опитал да бъде старши експерт по биология в Регионалното управление на образованието. След това се върнал при децата.

СЛЕД 39 ГОДИНИ УЧИТЕЛСТВАНЕ БИОЛОГЪТ КРАСИМИР ЦАНЕВ ИЗБРА ДА СЕ ПЕНСИОНИРА И НАЙ-ПОСЛЕ ДА СЕ ОТДАДЕ НА ЛЮБИМОТО СИ ЗЕМЕДЕЛИЕ.
С 10 „б“

НАЧАЛОТО, КОЕТО ПРИЛИЧА НА ПРИКАЗКА

 

„Аз не исках да ставам учител. Обичах толкова много птиците, че мечтата ми беше да работя в зоологическата градина в София. Когато съм разказвал това на децата, те неизменно казваха: „Господине, ама то тук не е по-различно!“. Въпреки че в дипломата ми пише първо, че съм биолог, после – учител по биология с втора специалност химия, в онова време ни назначаваха директно за учители. И моето разпределение беше за село Обединение. Трябваше да преподавам биология, химия, физика, география и другите предмети вече дори и не ги помня. Назначиха ме на 1 септември и останах до 15-и. Междувременно трябваше да отида на съвещание по география, което преобърна живота ми“, връща се назад във времето Красимир Цанев.

Докато марширувал към въпросното съвещание, той се сблъскал с директора на тогавашното ЕСПУ „Емилиян Станев“ Гинка Стефанова, която била негова учителка в ОУ „Бачо Киро“. Тя го спряла и го заразпитвала как я кара, а той отговарял послушно и подробно. „Виж сега – казала накрая Гинка Стефанова – тук трябваше да дойде една учителка по биология, но не дойде и мястото е свободно. Отивай веднага в инспектората!“.

„Тогава там ставаха назначенията не както сега – от директорите. И аз отидох, подадох молба, назначиха ме. Никога няма да го забравя този 22 септември 1984 г. Влязох в училище и г-жа Стефанова буквално ме бутна в една класна стая. Нямах представа нито в кой клас влизам, нито какъв урок ще преподавам. Влязох в 10 „а“ клас, в който тогава учеше Александър Ковачев, сега доцент във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Последният ми час тази година беше в 10 „б“ клас, в който ученик е синът на Александър – Марин Ковачев. Само буквичката на класа е различна“, усмихва се Красимир Цанев, който е възпитаник Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Когато говорим за това как съдбата е затворила колелото, Красимир Цанев казва,

че в кариерата си на учител най-добре и лесно се е разбирал с първите си класове и с последните. „Разликата между учениците тогава и сега е огромна, но общото между тях е доброто възпитание. Сякаш наистина се завъртя цяло огромно колело. В средата му имаше огромен луфт. В началото на 90-те, годините на ранния преход, в училище беше тегаво – неориентирани действия, странни реформи и анархия. Толкова анархия, че по едно време на учениците им бяха позволени 60 неизвинени отсъствия. Представяш ли си – това е една работна седмица, че и отгоре, в която ти да не ходиш на работа. Е, кой работодател ще позволи това?“, вдига рамене г-н Цанев и признава, че въпреки всичко никога не е искал да напуска професията си.

А може и да е, защото е зодия Дева (роден е на 9 септември) и като всички Деви, никак не обича промените, свързани с работата, защото те водят и до промени в приятелското обкръжение.

 

СТРАСТТА ДА СИ УЧИТЕЛ

 

Красимир Цанев разбрал, че да бъде учител, е неговото призвание, в мига, в който застанал пред децата. И не съжалява за избора, който направил преди близо четири десетилетия.

Работил е с петима директори и заедно с децата се учил на много тънкости в професията. През 1994 г. в СУ „Емилиян Станев“ имало дори биологически паралелки. Те съществували докъм 2015 г. и тях г-н Цанев приема за един от най-сериозните си успехи. Голяма част от учениците вече са медицински сестри, ветеринарни и хуманни лекари, кинезитерапевти.

 

И КРАЯТ НА КАРИЕРАТА

 

„Краят, да ти призная, не е толкова бляскав. Накрая не ми харесваше да бъда учител заради безкрайните и безсмислени промени. Това безцелно лутане, което ни доведе само до някакви случайни попадения на чужди думи, не е добре нито за учителите, нито за децата. Говорим за проектно базирано обучение, за комуникативни компетентности, компетентностен подход, пък какво значат? Пробутват ни ги като панацея в образованието, а виж докъде стигна то!“, въздиша г-н Цанев.

Обаче края той винаги ще свързва с 10 „б“, с който имал последен час в последния си учебен ден. Децата се появили с торта и дръпнали такава трогателна реч, че Красимир Цанев се разплакал. Признава, че не помни всичко от тази реч, но благодарността на децата заради отношението, което той е имал към тях, няма да забрави. „Може би две-три седмици преди този ден те ме изнудиха да си направим обща снимка. Казаха: „Господине, нека сега, че в последните дни кой знае дали ще се появим всички на училище“. На мен ми стана малко криво, а те… Получих снимката в рамка на 30 юни, когато беше последният ми час с тях. Дойдоха всички!“, усмихва се Красимир Цанев.

После рязко сменя темата и започва с ентусиазъм да говори за голямото си хоби – земеделието. Разказва за градината си на село, която е пълна със зеленчуци и подправки, за овощните си дървета и искрено се ядосва на прасковите, които тази година решили да му се опънат.

Когато не се кара на прасковите и не земеделства в градината, той ходи на риболов и прави дребни ремонти вкъщи. Освен това посреща у дома любимите си хора и се радва на двама пораснали вече синове.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

4 thoughts on “Красимир Цанев мечтаел да работи в зоологическа градина, но станал учител

  • Саше, такъв топъл материал… Краси Цанев ми е много важен и скъп!

    Отговор
  • Не се е променил г-н Цанев, или както беше когато ми преподаваше другаря Цанев, помня като млад учител с много устрем и желание.

    Отговор
  • Браво! Не го познавам, но изглежда като да е истински учител! Дано има повече хора като него!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *