Горещи новиниОбразование

Родители и педагози сами ремонтират класни стаи, след като ремонт за 1 млн. зацикли

ОУ „П. Р. Славейков“ ще посрещне малчугани на 15 септември в руини и мизерия

 

С НЕЗАВЪРШЕН РЕМОНТ, МИЗЕРИЯ И РУИНИ В ДВОРА ВЕЛИКОТЪРНОВСКОТО УЧИЛИЩЕ „П. Р. СЛАВЕЙКОВ“ ЩЕ ПОСРЕЩНЕ ВЪЗПИТАНИЦИТЕ СИ ЗА ПЪРВИЯ УЧЕБЕН ДЕН.

До нелепата ситуация се стига след сериозно забавяне на дейности по реновиране и саниране на сградата на школото. Обновяването се провежда от русенската фирма „Нордстой“ ЕООД, която е спечелила обществена поръчка за подобряване на условията в учебното заведение. Инвестицията е за близо 900 000 лв., а според родителите незавършеният ремонт създава опасност за здравето и живота на малчуганите. Охранителят на школото сподели, че обновяването реално се извършва от подизпълнител, а целият педагогически колектив е силно разтревожен от състоянието на учебната база.

„Вложени са много пари, а резултатът е плачевен. Столовата е в окаяно състояние. Главно към нея са насочени усилията на ръководството, учителите и родителите, за да има къде да влязат да се нахранят децата. Има още редица недовършени дейности в коридорите, терасите, двора и т.н.“, коментира Ралица Мянова, родител на двама ученици в „П. Р. Славейков“ и председател на Обществения съвет в школото.

Тя разказа, че се е срещнала с представител на фирмата изпълнител, за да потърси обяснение за неспазените срокове по строително-монтажните дейности.

По думите й на обекта липсват достатъчно работници и периодично се спират мероприятията по реновиране. Така се стигнало до момента, в който учители и родители да шпакловат, боядисват и обезопасяват помещенията в сградата.

„Мой приятел майстор дойде безвъзмездно да помага. Ситуацията е нелепа, защото вместо педагозите да се подготвят за първия учебен ден, те извършват неприсъщи за тях дейности по подобряване на битовите условия в училището. Физкултурният салон също не е готов“, допълва Александра Трифонова, майка на двама ученици и доброволка в завършването на ремонта.

Двете жени изразиха съмнения, че строителните дейности ще бъдат финализирани до 15 септември, дори да дойдат още работници. Коментират, че ако все пак се случи чудо и ремонтът приключи, не е здравословно малчуганите да провеждат занятия непосредствено след края на реновирането, преди стаите да са добре проветрени. Разтревожени са и от състоянието на двора, където са складирани купища стари мебели, остри предмети, боклуци и строителни отпадъци.

Допълват, че е редно Община Велико Търново да упражнява по-засилен контрол над изпълнението на обществени поръчки, особено когато се касае за детски учебни заведения.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *