Култура

Сарафкината къща и други музеи във Велико Търново посрещат посетители в Европейски дни на наследството

Сарафкината къща във Велико Търново посреща посетители в Европейски дни на наследството, които са под надслов „Европа, общо наследство“, съобщиха от Регионалния исторически музей.

В събота, 16 септември, отворен за свободни посещения ще е музей „Сарафкина къша“. За малките посетители  от 10:00 до 13:00 ч.  ще има работилница за везба и плъстене – „Тъкани и шевици – красота, която радва душата“. Традиционните занаяти ще бъдат представени от Ивелина Митева – майстор по везбарство , член на клуб по „Битова култура“ към Народно читалище „Надежда 1869“ и Яни Митев – представител на младото поколение везбари. Участниците в работилницата ще се включват в „сухо плъстене“ на жива вълна и ще се запознаят с българска бродерия, по мотиви от експонати на Регионален исторически музей – Велико Търново. Всеки ще има възможност да изработи собствен сувенир, за спомен от досега си с „живото наследство“.

Същия ден по предварителна заявка ще може безплатно да се посети и Историческият музей в Килифарево, където чрез богат документален, снимков и веществен материал се представя най–ранната и средновековна история, епохата на османското владичество и Възраждането, материалната и духовна култура на местното население.

На 17 септември, неделя, от 9:00 до 17:30 часа отворен за безплатни посещения ще е музей „Констанцалиева къща“ в Арбанаси, в който е представен арбанашкия бит от края на XVII век

Всяка година през септември 50-те държави, подписали Европейската културна конвенция, участват в дните на наследството – съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. В нея се включват повече от 200 милиона европейски граждани, което прави Дните най-голямото и най-споделено културно събитие не само в Европа, но и в целия свят.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *