Водещи новиниСъдби

Великотърновка превърна свой сън в реална японска изложба

Великотърновката Елица Ганева превърна свой сън в реална изложба

Тя беше открита в Страната на изгряващото слънце и е съвместна с японците Акира Отсука и Мики Тамаки от Токио.

Вдъхновението за проекта идва от сън за кутия, която е изпратена от далечна Япония и попада в ръцете на Елица. Събуждането води до интересна кореспонденция между артистите, като в хода на обмяна на мисли и усещания се ражда идеята за общо участие на „Наканоджо 2023“.

С помощта на своя партньор скулптора Тодор В. Тодоров тя прави скулптура на морското създание от сънищата си с нишки от вълна и коприна. Вълна – в памет на своите баби, които й завещават обичта към съзиданието, и коприна – материалът, който векове наред е осигурявал поминък на хората от региона на Наканоджо.

Японците пресъздават мъх и камъни с рециклирана хартия, с която покриват мебелите в салона.

Видеоинсталацията им включва моменти от разходката на Акира в Токио, по време на която носи със себе си кутията от съня на Елица.

Прокрадват се аналогови кадри от родния град на артистката – Велико Търново, с който тя е силно свързана. Специално за проекта Елица прави и видеовъзстановка на съня, която ще бъде прожектирана върху внушителен стенопис, изобразяващ планините на Наканоджо.

Поема, посветена на събитието, ще бъде превърната в песен и изпълнена от японски музиканти, а писмото на Елица до Акира ще звучи на японски.

„Привързани към съня“ носи послание за свързаност и сближаване на идеите, поднесени от подсъзнанието и промъкващи се на повърхността веднага щом отворим очи. Артистите се надяват творбата им да насърчи публиката да намери свой път в света на сънищата и символите, които струят от тях.

Артинсталацията може да бъде видяна до 9 октомври в рамките на „Наканоджо биенале 2023“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *