Горещи новиниКрими

16 деца са пострадали през лятото при катастрофи във Великотърновска област

Радостин Върбанов, началник „Пътна полиция“:

„Взели сме мерки за спокойна и безопасна учебна година“

 

Общо 16 деца, четири от които чужди граждани, са пострадали при катастрофи на територията на Великотърновска област през летните месеци. Това обявиха от ОД на МВР – Велико Търново. Данните са за периода 1 юни – 12 септември. Регистрирани са общо 14 катастрофи с малчугани и младежи в региона. Четири от децата са пострадали като пешеходци, едно като водач на мотопед, а останалите като пътници в коли.

„В навечерието на 15 септември са предприети необходимите мерки за осигуряване на спокойна и безопасна учебна година“, заяви Радостин Върбанов, началник-сектор „Пътна полиция“.

Той допълни, че след броени дни стартира традиционната акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя“. Седмицата от 16 до 22 септември е обявена за Седмица на детската пътна безопасност под надслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“, а 20 септември е определен от ROADPOL за Ден без жертви на пътя.

„Направени са необходимите проверки на сградите на училищата и детските градини съвместно със служители на РД ПБЗН – Велико Търново. Проведени са работни срещи с ръководствата на охранителните фирми, извършващи охрана и пропускателен режим в учебните заведения. Служители от полицейските управления и Пътна полиция са извършили огледи на сигнализацията и пътната маркировка, уличното осветление и предпазните огради и пешеходните ограждения. Планирани са специализирани полицейски операции в питейни и увеселителни заведения с цел недопускане присъствието на малолетни и непълнолетни в тях, както и продажбата на алкохол и тютюневи изделия на деца. Ще се осъществява контрол на търговските обекти в близост до детски и учебни заведения за недопускане продажбата на забранени изделия. При необходимост ще се съставят предупредителни протоколи на нарушителите“, увери Радостин Върбанов.

Полицейските наряди ще имат за задача да следят и за продажбата на наркотични вещества в районите на училищата.

В първия учебен ден и по време на Седмицата за превенция на детската пътна безопасност ще се проведат беседи с първокласниците и техните родители за рисковете при тежки пътни произшествия с участието на деца. Ще се акцентира върху опасните зони, пешеходни преходи и кръстовища.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *