Водещи новиниОбщество

Изхвърлиха трупове на едри селскостопански животни в Стражишко

КОСТИ И ВЪТРЕШНОСТИ ОТ ТРУПОВЕ НА ЕДРИ РОГАТИ ЖИВОТНИ СА БИЛИ ИЗХВЪРЛЕНИ В МЕСТНОСТТА БЕКЛЕМЕТО В ЗЕМЛИЩЕТО НА СЕЛО БАЛКАНЦИ.

Останките са били установени от служителите на Регионалната инспекция по околната среда и водите и техни колеги от Областната дирекция по безопасност на храните във Велико Търново. Представители на двете институции са извършили съвместна проверка на локацията след подаден сигнал на зеления телефон на ековедомството. Гражданин е алармирал, че в стражишкото село е разтоварен насред природата самосвал с карантия. Това става ясно от бюлетина за извършените инспекции през август от РИОСВ.

Служители на двете институции са установили собственика на замърсения терен, а Община Стражица е предприела незабавни мерки за почистване на парцела с цел предотвратяване разпиляването на продуктите от хищници и разпространението на зарази и неприятни миризми.

През миналия месец екоинспекторите са реагирали също на сигнал за изхвърлени части от трупове на прасета и изтичане на кръв в близката река в землището на село Българско Сливово. Служители на дирекцията по околна среда веднага са посетили посочената територия, в близост до която има съществуващ свинекомплекс. Установено е, че около оградата на стопанството е направен отводнителен канал, чиято цел е да не позволява събирането на дъждовни води. В момента на проверката в същия няма следи от кръв и животински отпадъци. Останки не са открити и в дерето и реката, намиращи се в непосредствена близост до свинекомплекса. В най-ниската част на терена са констатирани купчини пръст, но не и животински отпадъци.

В отчетения период са постъпили 10 сигнала за птици в безпомощно състояние – седем от тях за екземпляри от вида „Бял щъркел“, а три – за горски улулици със счупени крила. Пернатите са изпратени за последващи грижи в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *