Здраве

Канят на безплатен скрининг за туберкулоза във Велико Търново

СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА БЕЛОДРОБНА БОЛНИЦА „Д-Р ТРЕЙМАН“ ЩЕ ПРОВЕДЕ ИНИЦИАТИВАТА „СЕДМИЦА НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ“.

Акцията се реализира в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2021 – 2025 г. и цели ранна диагностика на жълтата гостенка. В рамките на проявата ще се състои скрининг на риска от туберкулоза чрез анкета, консултации, прегледи и допълнителни изследвания на съмнителните за заболяването лица. Всеки пациент, който желае да се включи, е добре дошъл и няма да заплати за проведената профилактика, без значение дали е здравноосигурен, или не. Инициативата ще се проведе в периода 25 – 29 септември.

Туберкулозата е лечимо заболяване, стига да бъде открито навреме и да бъде приложена качествена терапия, съобразена с международните стандарти. Болестта представлява хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно белите дробове. Епидемията от COVID-19 даде значително отражение върху резултатите, постигнати в борбата с жълтата гостенка в световен мащаб. Последствията са тревожни и туберкулозата продължава да представлява заплаха за общественото здраве, алармират от РЗИ.

Болестта присъства във всички възрасти, като хората с туберкулоза са предимно от най-маргинализираните и уязвими групи от населението. Причинителят на туберкулозата е микобактериум туберкулозис, който се отличава със значителна устойчивост във външната среда. Особено дълго се запазва в храчките, отделяни от болните, включително и след тяхното изсъхване. В тъмни и непроветрени помещения туберкулозните бактерии издържат до 3 г.

По данни на Световната здравна организация през 2021 г. приблизително 10,6 млн. души са се разболели от туберкулоза, а 1,6 млн. лица са починали от жълтата гостенка.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *