Водещи новиниЗлатарицаПолитика

ОИК в Златарица отказа да прекрати правомощията на кмета Михаил Ганев

Новата Общинска избирателна комисия в Златарица отказа да изпълни съдебно решение и предсрочно да прекрати правомощията на кмета на Златарица Михаил Ганев, който беше уличен в конфликт на интереси.

Това бе установено от КПКОНПИ, която наложи глоба от 5000 лева на градоначалника.

Той обжалвал санкцията, но с решения от септември 2022 г. и от юли 2023 г. Административният съд във Велико Търново и Върховният административен съд са постановили, че Михаил Ганев е допуснал нарушение и глобата е основателна. Становищата на магистратите са законовото основание за предсрочно прекратяване на неговите правомощия.

Съдът е потвърдил категорично установеното от антикорупционната комисия нарушение, че кметът е променил трудовия договор и е увеличил заплатата на вуйчо си, който работи като шофьор в Общината.

В началото на август Общинската избирателна комисия в Златарица поиска от КПКОНПИ да получи заверени копия на двете влезли в сила съдебни решения и отложи да вземе решение.

Документите са получени преди три дни от новата Общинска избирателна комисия, която е различна по численост и състав от старата.

Шестима от членовете й във вторник са гласували против предсрочното прекратяване на правомощията на кмета, а петима са гласували „за“. Благодарение на мнозинството в негова подкрепа, Михаил Ганев остава на поста си.

От протокола от заседанието на ОИК, публикуван в сайта на комисията, става ясно, че Костадинка Христова като член на комисията е посочила, че новата ОИК е със задачата да организира и проведе местни избори 2023 г., а не да се занимава с въпроси, които е трябвало да реши предходният й състав.

Секретарят на комисията Иван Млъзев пък е направил изказване, че процедурата по предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на посочените основания е противоконституционна. Решението предстои да бъде изпратено и разгледано в ЦИК.

Веселина АНГЕЛОВА

One thought on “ОИК в Златарица отказа да прекрати правомощията на кмета Михаил Ганев

  • Това е държава. Един разпорежда нещо, другият казва “не ме интересува, няма да стане”.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *