Горещи новиниЗдраве

Велико Търново e първата община у нас, която започва да развива телемедицината

Мобилни медицински екипи тръгват да провеждат профилактични прегледи по селата

 

МЕДИЦИНСКИ ЕКИПИ ЩЕ ПОСЕЩАВАТ ПЕРИОДИЧНО МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ЗА ДА ИЗВЪРШВАТ БЕЗПЛАТНИ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ. Целта е да се осигури достъп до здравни грижи на възрастните хора, които нямат възможност да пътуват до старата столица, за да бъдат консултирани от личния лекар или да тестват жизненоважните си показатели. Идеята на местната администрация е инициативата да се надгради в Център за телемедицина, посредством който в реално време пациентите получават наставления от лекар от разстояние.

Първата визита от новата здравна общинска програма се състоя в четвъртък във Ветринци. Помещение от сградата на кметството бе превърнато в манипулационна, където се извършваха изследвания на пациентите. Да проследят началото на инициативата, на място дойдоха кметът на старата столица инж. д-р Даниел Панов и началникът на местния отдел „Социални дейности и здравеопазване“ Росица Димитрова.

„Превенцията е много важна за здравето на всеки един човек. Не навсякъде има фелдшер и лични лекари или ако има, те идват веднъж в рамките на две седмици и жителите на тези населени места трябва да се придвижват до град Велико Търново. Здравните визити по селата ще се извършват по график. Медицинските екипи ще идват с мобилни устройства за скрининг. Отделно от това ще има таблети, в които ще нанасят всички данни от изследванията и при проблем информацията ще бъде изпращана на личния лекар“, обясни градоначалникът.

По думите му това е първа стъпка към развитие на телемедицината у нас, но трябва да има подкрепа и от държавата.

„Този модел на здравна услуга го видях в Гърция през юли. Става дума за т.нар. телемедицински център, който е изграден в Солун и работеше с близките острови. В реално време се прави връзка с доктори от клиники и така хората няма нужда да ходят до болница за профилактични прегледи и консултации, тъй като на място има мобилна лаборатория. Тук вече е работата на държавата, тя да се намеси и да помогне в общините да бъдат изградени такива мобилни лаборатории. Имаме проведени консултации с екипите на общинските болници и МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Това е следващият етап, с който трябва да се надгради инициативата“, уточни инж. д-р Панов.

В услугата ще бъдат ангажирани медицински сестри, които в момента са наети по проекта „Грижа в дома“. Ще бъдат измервани показателите – телесна температура, функциите на белия дроб при дишане, сърдечния ритъм, кръвното налягане, кръвната захар, кислорода в кръвта и показателите на урината. Трудноподвижните, които не могат да дойдат до помещенията, където се ще правят изследванията, ще бъдат посещавани по домовете.

Сред първите преминали скрининг е 69-годишната Николинка Цанкова.

„Доволна съм от здравната услуга, защото нямаше къде да ми направят такива изследвания. Оказа се, че имам високо кръвно и отклонение в показателите на урината. Обясниха ми, че може да имам камъни в бъбреците, и наистина напоследък ме наболява ниско долу в стомаха. Личният ми лекар е във Велико Търново и ходя веднъж на три месеца за изписване на лекарства. Визитата на медицинските сестри е много полезна“, коментира тя.

Мобилните екипи ще посетят до края на септември Ялово, Въглевци, Плаково, Нацовци, Големани, Шереметя, Вонеща вода, Райковци, Пушево, Балван и Малки чифлик. Прегледите ще се провеждат от 8:00 до 10:00 ч.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

5 thoughts on “Велико Търново e първата община у нас, която започва да развива телемедицината

 • Така беше и едно време, идваха с един автобус и всеки се преглеждаше. Много хуманно и правилно. Не всеки има мобилен телефон да си брои кратките, Мери кръвното, а да не говорим за кола да иде на специалист.

  Отговор
 • Разбира се, най-важното е навлекът-кмет да се снима отпред. Да не би случайно да не му се види измамническата мутра…

  Отговор
  • Човека така разбира да си кмет – да се снимаш, с балерини, с волейболисти, с бабите, на пазара на Пишмана…
   Ние сме виновни, че го търпим три мандата и че ще го търпим четвърти.

   Отговор
 • Тоя смешник Дидката кво прави там въобще? Ама че политически папагал, жаден за “изява”.
  Не разбра, че колкото по-малко го вижда народът, за него е по-добре!

  Отговор
 • Боже, те не могат да ги лекуват на живо, камо ли онлайн…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *