Горещи новини

Земеделци и животновъди излизат на протест, ще блокират главни пътища и гранични пунктове

Поводът за недоволството е гласуваното от НС отпадане на забраната за внос на зърно от Украйна

 

БЕЗСРОЧНИ ПРОТЕСТНИ ДЕЙСТВИЯ ЩЕ ПРЕДПРИЕМАТ ОТ ПОНЕДЕЛНИК СЕЛСКОСТОПАНСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. Това решиха на национална среща в Арбанаси представители на всички агросектори.  Те се обединиха в Инициативен комитет и излязоха с искания за спасяване на растениевъдството и животновъдството у нас. Категорични са, че недоволството ще продължи, докато управляващите не се съобразят с предложените от производителите мерки.

Повод за негодувание стана решението на Народното събрание, с което бе отменена забраната за внос на зърно от Украйна в България.

„Решението предизвика шок в целия земеделски бранш, в това чисто растениевъдство и животновъдство. Стигна се до безпрецедентно за България организиране на Инициативен комитет, представящ целия селскостопански сектор у нас. В него се включиха 24 агроорганизации“, заяви Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, член на Българска аграрна камара.

Той уточни, че с колегите му са подготвили декларация до управляващите, в която са изложили исканията им. Селскостопанските производители настояват за продължаване на забраната на внос на пшеница,  царевица, слънчоглед и раница от Украйна, въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, сухо мляко мляко, пресни и замразени плодове и зеленчуци, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна.

„Настояваме също за осигуряване на контрол на спазването на забраните и завишен контрол на произхода, качеството и безопасността на внасяните селскостопански продукти. Второто ни искане – изплащане на земеделските производители до 30 септември на пълния размер на компенсацията за повишените разходи за производство след войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта. Искаме изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 процента пропаднали площи, осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващите държавни помощи и за нови такива. Искаме облекчаване на условията по интервенциите по стратегическия план за Общата селскостопанска политика с оглед доказване на произведената продукция“, допълни Проданов.

„Вече няколко дни се вихри темата с Украйна. Задължително вносът на сухо мляко и млечни продукти трябва да бъде регулиран, защото в против случай животновъдството ще бъде убито. Коментира се, че когато има евтино мляко от Украйна, цените в магазинната мрежа ще намалеят – не е вярно, продължава да се продава сирене за 15-20 лв./,кг. въпреки че сухото мляко залива българските предприятия“, коментира Симеон Караколев, съпредседател на Националанта овцевъдна и козевъдна асоциация.

От Инициативния комитет посочиха, че от понеделник започват да затварят главни пътища в страната, гранични контролно-пропускателни пунктове, ще изкарат тежка агротехника и животни.

Обясниха, че забраната за внос е жизнено важна за оцеляването на селскостопанския бранш, но секторът не се нуждае само от пари, а от възможност за пазар и защита от нелоялната конкуренция. Алармират, че има риск от огромни фалити и над 100 000 земеделски производители и работници са застрашени от загуба на препитание.

„Ситуацията прекрачи всякакви граници. Това убива агробранша! Молим потребителите да ни подкрепят и да защитят родната продукция – защото в момента тя е на минимални цени и не се изкупува“, допълни Бойко Синапов от организация „Обединени  български животновъди“

Галина ГЕОРГИЕВА

 

 

7 thoughts on “Земеделци и животновъди излизат на протест, ще блокират главни пътища и гранични пунктове

 • Фуражна пшеница, че много добив дава… Нá ви сега!

  Отговор
 • Тез алчни мръхлювци – зърнарите, са долна и вечно хленчеща паплач. Никога не им е достатъчна печалбата и за по-голям келепир ще оставят народа с хляб на по три-четири лева през зимата.
  Никаква милост за такива мръсни печалбари!!!

  Отговор
 • Тези зърнари станаха милиардери.Пак искат пари.Складовете им са пълни със зърно,но не го продават искат двойни цени,за да богатеят.Били им виновни сушата и кишата,и украинското зърно?
  Намалиха рентите и компенсациите и от там да цицат кърлежите.Иначе цените на фуражите и на олиото не падат.Има ли власт да им види банковите сметки за да им докаже как се забогатява с далавери и машинации.Превърнаха България в латино-фундийска държава.Всяка година през септември те искат още пари и протестират.Ьащо не протестират,когато папкат европейските фондове и субсидии.Годината беше благодатна за зърнопроизводството и за други култури.В главите им е само сушата и кишата.Откажете се,не.Стига измами и далавери.Да влиза прокуратурата.

  Отговор
 • Сложете си ръка на сърцето, точно вие не сте за оплакване, карате коли за стотици, къщи палати, дебели вратове, наведете малко глави и си помислете дали наистина сте зле. Най лошото да пипнеш по джоба този който има, ужасссс.
  Благодарете се , че тази земя е плодородна, тровите я с хербициди, изкарвате в пъти продукция, по добре не плачете , а благодарете . Земя , реки , пчели и всичко околно в природата се унищожава от вашата алчност , да пръскате с тези отрови и да тровите, не само хората, а и себе си. Защото това зърно попада в животните, а те хората ги ядат, защо има толкова много рак по хората, това е от храната, защото единственното, което слагаме в нас е храната и водата, а реакцията на организма я виждате, тумори, диабет, инфаркт и т.н.

  Отговор
 • Защо нашите зърнари не си изнасят продукцията по пазарни цени. Кой им пречи.

  Отговор
 • В тази благодатна земеделска година да ревеш ,че ще фалираш е смехотворно.Обработват хиляди декари срещу символични ренти,ЕС им субсидира скъпа земеделска техника,накупиха си възможно най-скъпите автомобили за лични нужди,някой ходиха чак на Хавай на почивка,абе живот безгрижен.И когато трябва да си предвидил резерви за подобни ценови дисбаланси най-лесно е да изкараш техниката и да протестираш.Според мен напълно неоснователно.

  Отговор
 • Евала! Напълно подкрепям! Протести до дупка!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *