Горещи новиниОбщество

1562 ученици започнаха новата учебна година в община Павликени, с нов автобус е ОУ „Бачо Киро“ в общинския център

1562 ученици започнаха новата учена година в шестте училища в община Павликени. 138 са първокласниците, за които вълнението на 15 септември е най-голямо.

Две училища в общината имат нови директори. Начело на ОУ „Св. Климент Охридски“ в Павликени застава Рени Велкова. Директор на ОУ „Бачо Киро“ в град Бяла черква е Николай Христов.

Кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов откри учебната година в основното училище в Бяла черква.  „Образованието е ключът към бъдещето на нашите деца и аз ви призовавам да се ангажирате пълноценно в класната стая. Знанието е ключът към постигането на всяка ваша мечта. Вярвайте в себе си и в своите възможности. Нека тази учебна година бъде изпълнен с усилия, настойчивост и много усмивки“, пожела кметът. Той благодари на училищния колектив и на родителите за съвместните им усилия да развиват училището.

„Днес е празник на всички, които носят училището в сърцата си. Всеки път осъзнаваме, че вълнението и емоциите в този ден не се побират в слово“, каза директорът на училището Николай Христов.

С приветствие се обърна и кметът на град Бяла черква Албена Тодорова. „С първия училищен звънец започва учебна година, пълна с предизвикателства, радост и тревоги“, каза тя и отправи благодарности към учители, ученици и родители.

Седем са първокласниците в Бяла черква. Те получиха традиционния подарък от кмета инж. Манолов – книжка със стихове на Цанко Церковски, която Община Павликени преиздаде преди няколко години, както и родолюбивата азбука на Павликени, също издание на Общината. Подаръци – ученически пособия и тетрадки раздаде и кметът на Бяла черква Албена Тодорова.

Ключовете за нов автобус “Isusu”, модел „Turquoise” с 32+1 места предаде кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов на директора на СУ „Бачо Киро“ Петя Неделчева.

В навечерието на първия учебен ден Община Павликени осигури обновяване на автопарка на училището и така помага за по-ефективна, по-безопасна и по-ефикасна организация на транспорта на учениците.

Автобусът беше предоставен от Министерството на образованието и науката след обосновано искане от Община Павликени за нуждата от нови превозни средства за учениците. След решение на Общинския съвет като преимуществен ползвател на МПС-то беше определена гимназията. Новият автобус значително ще подобни автопарка на гимназията, чиито останали автобуси са в експлоатация от 2006, 2008, 2016 година.

В него ще се превозват единствено ученици от населени места, в които няма училище, което провежда обучение в съответния клас, както и ученици, които пътуват за получаване на квалификация по професия.

Към момента училищата на територията на общината използват 13 автобуса. Пътуващите ученици са 632, от които 257 пътуват с училищните автобуси на СУ „Бачо Киро“. Превозът им се осъществява от 13 населени места.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *