Водещи новиниОбразование

Всички училища в областта си назначиха нужните учители, само 4 са свободните места

Рядко се случва, но първият учебен ден тази година училищата във Великотърновска област посрещат без недостиг на учители независимо от предметите.

Към 14 септември има само четири свободни места и те са за лектори по музика в СУ „Владимир Комаров“ и СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Камен. В търновското училище имат нужда и от още един начален учител, но едва ли намирането му ще срещне трудност. Преди ден бе публикувана и още една обява – за учител по теоретично обучение за специалността „Хлебар/сладкар“ в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Златарица. И това са всичките свободни работни места за педагози към момента.

Явно постоянно увеличаващите се заплати на учителите направиха тази благородна професия отново атрактивна и желаещите се да я практикуват са много. А и през последните години ВТУ прави почти 100-процентов прием за педагогическите специалности, което, поне за нашата област, означава пълно обезпечаване с кадри. Заети са дори местата в селските училища, макар това да стана буквално в последния момент. Само преди два дни търсеха учители за училищата в Камен, Русаля, Ресен, Джулюница, Балван, Поликраище, Водолей, Асеново, като най-дефицитни там се оказаха учителите по музика и въобще по изкуствата.

Дори според обявата, която вече не е актуална, в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Поликраище бъдещият учител по математика, информатика и физика трябва да допълва хорариума си с часове по музика. В основното училище в Асеново търсеха учител по английски език, който също трябва да съчетае преподаването си по чуждия език с часове по музика, изобразително изкуство и предприемачество. Сега обаче преподаватели по всички предмети са налице и независимо от населеното място учениците няма да бъдат ощетени.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *