Горещи новиниОбщество

Камилата Дарко посрещнаха в “Зоокът Павликени”, обича сено и люцерна и да позира за снимки

Двугърбата камила Дарко официално беше посрещната в Зоокът Павликени. Най-новият обитател е закупен със събраните средства от даренията на посетителите в зоологическата градина. Дарко е двегодишен и пристига от Чехия. Още първите посетители установиха, че той обича да похапва сено и люцерна. Дарко е много фотогеничен и търпеливо позира за снимки.

Новият дом на камилата беше изграден от екипа на Зоокът Павликени и специално от Стефан Кирилов, които ръководи сглобяването на оградата и навеса за животното.

В Зоокът Павликени са показани 42 животински вида с над 200 обитатели. Сред последните попълнения в колекцията са кенгуруто-албинос, ламите, птиците нанду и ему, язовец и др. Дейността на Зоокъта се финансира изцяло със собствените приходи на Община Павликени и от дарения.

През изминалите 4 години в Зоокъта бяха направени много нововъведения. Наред с обогатяването на колекцията с нови животински видове, Община Павликени закупи съседен терен и така площта на Зоокъта се увеличи с 4 дка.

Общината има визия за разширяване и осъвременяване на целия Зоокът. Затова в момента подготвя проект, с който ще кандидатства за финансиране.

При входа на Зоокъта е обособен детски кът, в който са монтирани съоръжения за игра на открито – люлка, клатушка тип „конче“ и  комбинирано съоръжение – пързалка с две кули и мост. Финансирането за детския кът беше като награда от конкурса „#В музея сме“, който Община Павликени спечели.

Миналата година в Зоокъта бяха поставени тоалетни, включително и една за хора с двигателни проблеми.

Единственият зоопарк във Великотърновска област е с вход свободен и работи без почивен ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *