Общество

400 порции боб и надигравания за празника край селската чешма в Писарево

Гости от близо и далеч се събраха на мегдана за „Празник край селската чешма” на 16 септември в Писарево. На сцената се надпяваха и надиграваха фолклорни състави и изпълнители от общините Горна Оряховица и Велико Търново. Празникът бе организиран от кметство Писарево, НЧ „Съгласие-1905“, с помощта на Община Горна Оряховица.

Събирането край селската чешма има традиции в селото, но в годините на ковид пандемията беше прекъсната. Сега отново малки и големи се събраха на мегдана, за да се повеселят и да хапнат вкусен боб по писаревски. На гостите бяха раздадени над 400 порции от боба. „Гозбата ни е здравословна, защото освен многото любов, която сме вложили в приготвянето й, в нея няма нищо пържено. Всичко е варено и е много вкусно. Ароматните подправки пък са от нашите градини”, разказва секретарят на читалището Даниела Панайотова.

Доброто настроение с домакините и гостите на празника сподели и кметът на Общината инж. Добромир Добрев. Много се радвам, продължавате традицията на този празник и давате сцена на българския фолклор. Пожелавам ви още дълги години тук, край селската чешма да събирате гости от близо и далеч и да се веселите заедно, обърна се към присъстващите инж. Добрев.

Домакини и гости бяха приветствани и кмета на селото Ахмед Мустафов.
Секретарят на читалището Даниела Панайотова не пропуска да благодари на всички доброволци, които са участвали в подготовката, както и на Здравка Урумова от „Авангард – Z“, помогнала за украсата на празника.
Специално внимание беше отделено и на селската чешма, дала името на празника. За нея хората от селото разказват поверието, че който пие от водата, остава завинаги в Писарево.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *