Общество

Две кръгли годишнини отпразнуваха в Мерданя хората от третата възраст

С голямо празненство, събрани в своя пенсионерски клуб,

възрастните хора в Мерданя отбелязаха двоен празник – честването на 20 години от създаването на клуба и 10 години от сформирането на певческа група „Авлига“,

функционираща към организацията на възрастните жители в селото.

През 2003 г. с помощта и подкрепата на тогавашния кмет на селото Бешо Касабов и общинския кмет д-р Ивелина Гецова е осигурено помещение, в което хората в пенсионна възраст сбъдват да се събират за раздумка, да пеят, да се веселят и да споделят радости и неволи.

Пръв избран председател на организацията е Илия Караджилов, а пръв уредник става Йорданка Стоянова. Няколко месеца по-късно, с подходящо тържество и при спазване на всички ритуални действия, клубът на пенсионера и инвалида е именуван с името „Надежда“.

Кръстници стават Маргарита Големанова и Стефан Драгански.

От 2009 година до момента уредник на клуба е Марийка Влахова. Настоящ председател е Цветанка Христова, която ръководи и певческата група. Клубната дейност се развива успешно. Вторият дом на хората от третата възраст става все по-привлекателно място за прекарване на времето.

Преди 10 години общинският кмет взема присърце и желанието на възрастните да се разшири помещението, за да могат да се събират всички и да празнуват заедно светли празници, рождени дни и различни мероприятия от своя календарен план.

Освен уширение, възрастните хора получават от д-р Гецова за 10-годишния юбилей и голям подарък – маси, столове, телевизор, климатици и щори, за да е приятен и уютен престоят им и по-лесно да забравят своето монотонно ежедневие, болести и тревоги.

Многобройни са участията на самодейките, които са включени в певческата група, функционираща към клуба.

През 2010 година поставят началото, като пеят предимно стари градски песни, наричайки се „Незабравки“. Едновременно с този жанр песни, включват в репертоара си и обработен фолклор и така спонтанно през 2013 г. създават група „Авлига“, която продължава своята дейност и до сега.

Репертоарът на жените от групата наброява над 60 песни. За 10 творчески сезона имат завоювани от фестивали, събори и песенни надпявания два Златни Орфея, 11 златни, три сребърни и три бронзови медала, плакети, звание Първа степен – Лауреат, три приза за отлично представяне и други.

Днес членуващите в клуб „Надежда“ пенсионери и инвалиди са 60 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *