Водещи новиниОбщество

Стотици доброволци се събраха за уборки в областта

Екоинициативата „Да изчистим България заедно“ бе подкрепена от общините в региона и увлече от деца до пенсионери

 

ОЩЕ В РАННИ ЗОРИ В СЪБОТА СТОТИЦИ ЕНТУСИАСТИ ОТ ОБЛАСТТА СЕ ЗАХВАНАХА ДА ЧИСТЯТ И ОБЛАГОРОДЯВАТ ЗАМЪРСЕНИ ТЕРЕНИ В ГРАДОВЕТЕ И СЕЛАТА. Екоакцията „Да изчистим България заедно“ по традиция се радва на огромен интерес в региона и тази година отново премина с висока активност. Очаквано, добър пример дадоха служителите на Регионалната инспекция по околната среда и водите, които концентрираха усилия за уборка на пътните отбивки след селата Момин сбор и Балван на главния път в посока Варна – София.

уборка доброволци

18 екоинспектори обходиха района и събраха десетки чували със смет.

„За съжаление, отбивките са превърнати в сметища, като недобросъвестни граждани са изхвърлили отпадъци от всякакъв вид, дори строителни материали. Преобладават битовите отпадъци – пластмасови бутилки, опаковки, мокри кърпички. За цялостното почистване на отбивката след Момин сбор е необходимо допълнително време и техника“, информираха от ведомството.

Екослужителите призоваха гражданите да изхвърлят отпадъците само на определените за това места – контейнери и кошчета.

„Опазването на околната среда зависи от всеки човек и отношението към заобикалящата ни среда отразява личнoтo отношение към собствения ни дом“, допълниха от институцията.

Оригинален прочит на идеята за организирано почистване проявиха учители и малчугани от детска градина „Ален мак“ в старата столица. Децата от групите „Мики Маус“ и „Звездица“ с педагози Свилена Балевски, Надя Каинова, Илонка Иванова и Пламена Евтимова пресъздадоха сюжета на приказката „Сливи за смет“. Акцията бе подкрепена и от родителите на малчуганите.

„С малки ръчички и ръкавички дечицата смело събираха боклуци от най-различно естество, а накрая предадоха своите пълни чувалчета. В замяна получиха пресни вкусни сливи! Това не е първата кауза на госпожите, които всекидневно учат своите възпитаници на морал, ценности, традиции и уважение! И не за първи път доказват, че един от основните приоритети на детска градина „Ален мак“ с директор г-жа Йорданка Стайкова е екологичното възпитание на децата“, споделиха организаторите.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Стотици доброволци се събраха за уборки в областта

  • Колко мило, че децата свикват да виждат мръсното като един проблем, такава кампания трябва да се провежда често сред всички ученици срещу лошото каране, високите скорости, алкохола, наркотиците. От малки трябва да знаят, че таткото или майката ако са пили те не трябва да карат кола. Жестокостта по пътищата и арогантноста трябва да се овладява от малки. Със скромност пак ще стигнем до всяка точка. Не е необходимо да се изтъква ме пред всички и за всичко.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *